australian-cattle-dogHrvatsko ime:           Australski govedar 
Službeno ime (FCI):
Australian Cattle Dog
Originalno ime:        
Australian Cattle Dog
Nadimak:                  
ACD, Cattle Dog, Blue Heeler, Red Heeler, Queensland Heeler, Hall's Heeler, Heeler, Aussie, AuCaDo

Grupa:                       I. FCI skupina
Sekcija:                    
2 - Stočarski
FCI No:                     
287

Temperament:         
Odlučan, hrabar...   
Namjena:                 
Čuvar stada
Zemlja porijekla:     
Australija
Godina nastanka:    
1800.
Boje:                        
Modra ...
Visina:                     
43 - 53 cm
Težina:                    
16 - 20 kg
Životni vijek:          
12 - 15 godina
Štenci:                    
4 - 8

Australski govedar je pas izuzetne inteligencije, čvrste građe, vrlo aktivan i izdržljiv. Njegova inteligencija i potreba za aktivnošću zahtijevaju od gospodara da se puno bavi njime, te mu je neka vrsta rada jako potrebna. Samo istrčavanje uz bacanje loptice nije dovoljno. „Heeleri“ uživaju u učenju novih zapovijedi i jako su ponosni kad je njihov gospodar zadovoljan onime što su učinili. Vrlo brzo uče i lako ih je trenirati. Ako ih se zapusti, vrlo su skloni destruktivnom i „delikventskom“ ponašanju. Nemojte izabrati ovu pasminu ukoliko im niste u mogućnosti posvetiti dosta vremena.

Ovi psi nisu za vlasnike koji nemaju iskustva u odgoju pasa. Ispravan odgoj i socijalizacija su od velike važnosti za australskog govedara. Neispravno odgojen i nesocijaliziran heeler može postati velika opasnost i za ljude i za druge životinje. S druge strane, dobro odgojen i socijaliziran, australski govedar je prijatelj bez premca i neiscrpan izvor zadovoljstva za svog gospodara, a ljudi koji ga imaju sreću upoznati oduševljeni su njime.

Prema strancima su nepovjerljivi, a za svog gospodara se vežu tako jako da ih mnogi od milja nazivaju „priljepcima“. Žele stalno biti u bliskom fizičkom kontaktu sa svojim omiljenim čovjekom i odvojenost od njega najveća im je kazna. Ukoliko biste morali psa ostavljati na duže vrijeme svakako izaberite neku drugu pasminu. Sa djecom ih treba nadgledati, pogotovo sa malom djecom koja trče uokolo i mogu kod njih probuditi govedarske instinkte, te ih mogu pokušati disciplinirati i skupiti u stado grickajući ih za pete (kao što rade s govedima). Načelno su dobri sa djecom s kojom su odrasli i koju smatraju dijelom svog „čopora“, te sa većom djecom koja se znaju ophoditi s psima. Prema mačkama i malim životinjama pokazuju lovačke instinkte pa i na to treba paziti, iako je vjerojatno da neće dirati one s kojima su odrasli. Svi ostali su za njih potencijani plijen. Prema drugim psima najčešće se postavljaju dominantno, ali ne i agresivno. Ako budu izazvani, ne povlače se.

Dobri su čuvari i jako zaštitnički nastrojeni prema svom „čoporu“.

Općenito su dobrog zdravlja, a genetski su skloni progresivnoj retinalnoj atrofiji, displaziji kuka i gluhoći.

Odlično podnose vrućinu, a gusta poddlaka ih štiti i od hladnoće. Dobro su prilagođeni kišnom i vlažnom vremenu jer se kapi kiše kotrljaju po njihovoj gustoj, ravnoj i kratkoj vanjskoj dlaci.

 

 

Australski govedar - video: izaberite video iz padajućeg izbornika

Australski govedar - video