LURCHER

Opis:
Ima kratku dlaku i glatku poddlaku koja zimi postaje gušća. Noge su duge i ravne. Prsa su duboka, omogućavajući veliki plućni kapacitet za izdržljivost. Male uši su visoko postavljene i prekrivene krutom dlakom. Male, tamne oči su okrugle i pozorne. Boja jako varira, pošto lurcher potječe od kižanja pasmina koje love pomoću vida. Postoji također i dugodlaka varijanta.

Temperament:
Privržen, dopadljiv i društven, no oprez - lurcheri su majstori bijega. To su jako energični psi koji trebaju trčati. Uzgajali su ih irski Romi i kotlokrpe za lov na zečeve i kuniće u Irskoj i Velikoj Britaniji u 17. stoljeću. Od križanih rasa pasa koji love vidom naslijedili su brze i žive pokrete. Lurcher također ima jaki lovački instinkt. Ova ga kombinacija čini dobrim poslušnim psom koji brzo usvaja naredbe. Dobar je za obitelji koje puno borave vani, najčešće nježan s ljudima, zbog čega je lako korigirati njegovo ponašanje.

Visina/težina
Visina:
27 - 30 inča (69 - 76 cm).
Težina: 60 - 70 funti (27 - 32 kg).

Zdravstveni problemi:
Nema ih.

Uvjeti za život:
Lurchera obično ne preporučuju za gradski život, budući da je izuzetno energičan.

Vježba:
Lurcher ima izuzetno puno energije i potrebna mu je barem jedna šetnja dnevno (posebno ako živi u malom prostoru). Također, treba mu omogućiti trčanje u sigurno ograđenom, zatvorenom prostoru. Budući da ima krvi goniča koji love pomoću vida u sebi, iznimno je brz i rođeni trkač. Progonit će i ubijati mali plijen. Svakako mu stavite na raspolaganje sigurno područje na kojem može trčati, da ga ne bi pregazio auto dok progoni svoj plijen.

Očekivani životni vijek:
Oko 13 godina.

Održavanje:
I dugodlaka i kratkodlaka varijanta trebaju redovito češljanje i četkanje. Neki se lurcheri konstantno linjaju, dok drugi imaju određene periode za to.

Porijeklo:
Lurchera su u 17. stoljeću uzgajali irski Romi i kotlokrpe u Irskoj i Velikoj Britaniji. Koristili su ih za krivolov na zečeve, kuniće i druge male životinje. Nikad ih nisu uzgajali prema određenom standardu i često se niti ne smatra pasminom, budući da je više mješanac: obično tri četvrtine gonič koji lovi vidom. Najčešće kombinacije su greyhound/collie i greyhound/terijer. Ime lurcher je izvedenica od rimske riječi lur, što znači lopov. Romi su najviše cijenili kratkodlaku varijantu.

Lurchera se rijetko vidi izvan Irske i Velike Britanije i još uvijek je uobičajen u svojoj matičnoj zemlji. Križaci s kolijem često nisu bili dovoljno veliki za obavljanje posla za kojeg je lurcher bio namijenjen. Romi su tradicionalno gledali s potcjenjivanjem na bilo kojeg lurchera koji nije bio pretežno greyhound, pošto ovi "slabiji" lurcheri nisu bili toliko dobri u lovu i nisu mogli izdržati cijeli dan lova. Romske stroge metode treninga gledane su s neodobravanjem od starne nekih uzgajivača, pošto su štenci počinjali raditi sa šest mjeseci. Samo štenci u vrhu su ostavljani; ostali su prodani uz tradicionalno cjenkanje.

Danas se parenje provodi sistematiziranije. Lurcheri se pare međusobno kako bi se održala vještina "pasmine" u progonu zečeva i kunića.

Skupina:
Goniči koji love pomoću vida.

Slike

lurch_greyhound.jpg

250px-rocky_lurcher.jpg

lurch_profil.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

250px-femalelurchercalledbubbles.jpglurch_grupa.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

lurch_voda.jpg

 

 

 

 

lurchergreyhoundsalukibeardedcollieuntitled.jpg