VI. FCI skupina

Engleski baset

basset-hound
Hrvatsko ime: Engleski baset
Službeno ime (FCI): Basset Hound
Originalno ime: Basset Hound
Nadimak: Basset Hound

FCI No: 163
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Engleska
Visina: 33cm - 38cm
Težina: 23-29 kg

 


Engleski baset je porijeklom iz Francuske i poznat kao pas iz reklame za cipele Hush Puppies. Ime baset dolazi od francuske riječi "bas", što znači nizak. Engleski baset je možda potekao od genetski patuljastih pasa, no nitko to sa sigurnošću ne zna. Svoj slavni put engleski baset je započeo 1863., kada je predstavljen na izložbi pasa u Parizu. Opće poznat po svojim velikim visećim ušima, engleski baset je lovački pas kojega se može smatrati i kućnim ljubimcem.
Engleski baset je drag i nježan pas koji je pravi član obitelji i voli sve ostale članove. On je izvrstan obiteljski pas i dobro se slaže s djecom. Iako engleski baset nikad nije oštar ili zlonamjeran, nije sramežljiv i odlučno će zauzeti stav kad je to potrebno. Općenito ne grize (neki kažu da nije niti sposoban ugristi), no može postati pomalo tvrdoglav, posebno ako nije odgojen mlad i na ispravan način.
Engleski baseti su oštroumni psi s izvrsnim njuhom. Poslušni su, no nekad će vas ignorirati ako su nanjušili neki zanimljivi miris. Uživaju u izvođenju trikova i hrani kao nagradi, puno laju (duboko i melodiozno) i vrlo su privrženi.
Engleski baset može živjeti u stanu ili vani i vježbati unutra i van. Ako ga pustite vani da trči igra se, bit će vani cijeli dan ako mu date priliku. On je lovac po prirodi, voli biti vani i često se koristi za lov na zečeve. Pasmina je draga, opuštena, konzervativna i privržena.