VI. FCI skupina
Hamiltonov gonič

hamilton-hound
Hrvatsko ime: Hamiltonov gonič
Službeno ime (FCI): Hamilton Hound
Originalno ime: Hamiltonstövare
Nadimak: Hamilton Hound, Swedish Foxhound, Hamilton, Chien courant Hamilton, Hamilton-Bracke, Hamilton-Laufhund, Hamiltonstovare

FCI No: 132
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Švedska
Visina: 49cm - 61cm
Težina: 22-27 kg

 

Hamiltonov gonič je srednje velika pasmina lovačkog psa elegantong i impresivnog izgleda. S atletskim i mišićavim tijelom, bogatom zlatnocrvenkastom dlakom koja više privlači pogled od jasno definiranog crnog plašta i bijele mrlje na čelu; bijelih ukrasa na njušci, bjeline poput podbratka koja se spušta niz vrat, bijelog vrha repa i četiri bijele šape, nitko se ne bi mogao ne složiti da se radi o istinski prekrasnoj pasmini.
Ove pse jako cijene u Švedskoj, njihovoj zemlji porijekla, te su zapravo postali dio njenih narodnih predaja. Prema legendi Tomten, mali vilenjak za kojega se vjeruje da švedskim graditeljima pomaže u kućanskim poslovima, kao pratitelja ima hamiltonovog goniča. Hamiltonov je gonič prvenstveno nastao radi lova na lisice i divlje zečeve. Švedski lovci navikli su loviti samo s jednim psom, te je tako i ova pasmina trenirana za samostalan lov. To je odvažan i strastven lovac. Kad se radi o lovu, čini se da je skoncentriran samo na jedno. Jednom kad nanjuši miris, ovaj pas će zanemariti sve ostalo i bez obzira koliko mu opoziva uputili, nećete ga natjerati da se vrati. Izvorno uzgojen radi lova na sitnu divljač, koriste ga i za praćenje traga krupne divljači. Ovaj sposoban i svestran lovac ima umijeće potrebno za istjerivanje i usmjeravanje plijena pred pušku lovca u zasjedi. Hamiltonov gonič je lajav i voli čuti vlastiti glas dok lovi. Neprekidno lajanje omogućuje lovcu da lako locira plijen i psa.
Hamiltonov gonič je izvrstan lovac, ali isto tako posjeduje kvalitete potrebne da bude idealni kućni pratitelj. Ipak, ovoj pasmini bi velike koristi donijela socijalizacija i trening poslušnosti. Trening poslušnosti nužan je za bilo koju pasminu i dobro odgojen pas može biti jako ugodno društvo. Hamiltonovom je goniču potrebna čvrsta ruka jer je ova pasmina tvrdoglava i može ih biti teško odgojiti. Trening koji bi trebao započeti u ranoj dobi mora biti potkrijepljen nagradama i pohvalama. Sa socijalizacijom se također mora započeti dok je pas još štene, kako bi se postigao njegov idealni psihološki razvoj. Dobro odgojeno i socijalizirano štene hamiltonovog goniča izrast će u skladnog odraslog psa ujednačene naravi.