VI. FCI skupina
Poljski gonič

ogar-polski
Hrvatsko ime: Poljski gonič
Službeno ime (FCI): Polish Hound
Originalno ime: Ogar Polski
Nadimak: Polish Hound, Brachet polonais, Sabueso Polaco, Polnische Bracke, Braco Polones

FCI No: 52
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Poljska
Visina: 55cm - 65cm
Težina: 20-32 kg

Poljski gonič, ili izvorno Ogar Polski, nastao je kao lovna pasmina. Ova pasmina postoji od XIII. stoljeća i bila je omiljeni lovni pratitelj poljskog plemstva. Ovi su goniči postali uobičajena slika u dvorcima plemića od XIV.-XVIII. stoljeća. Porijeklo pasmine je prilično nejasno. Neki vjeruju kako je poljski gonič nastao kada su psi svetog Huberta križani s lokalnim pasminama, a moguće je i da potjeće od njemačkih i austrijskih pasmina.
Poljski gonič je velika pasmina tragača s impresivnim, mišićavim tijelom. Cijenjeni su zbog svog istančanog njuha i divnog rezonantnog glasa. Ovaj strastveni lovac poznat je po upornosti koja graniči s tvrdoglavošću. Kada se radi o praćenju traga, loše vrijeme i težak teren neće nikad obeshrabriti poljskog goniča. Prekrasan "pjevni" glas jedna je od prepoznatljivih karakteristika pasmine. Trčeći u postojanom galopu, ovaj pas neumorno laje dok slijedi trag.
Poljski gonič ima prosjećni životni vijek od 13 do 14 godina. Budući da spada u velike pasmine, sazrijeva sporo. Ovi psi nisu izbirljivci pri jelu-preporucljivo ih je hraniti kvalitetnom hranom podijeljenom u nekoliko manjih obroka radi boljeg zdravlja. Pasmina je prvenstveno i prije svega lovac. Zbog njihovog ograničenog broja, rijetko ih se može vidjeti na natjecanjima, međutim, onda kada se natjeću, gotov uvijek i pobijede. Poljski gonič idealan je pratitelj i obiteljski ljubimac. Ova se inteligentna pasmina lako dresira i ima ljubak i odan temperament. Na oprezu prema strancima i vrlo zaštitnički rapsoložen prema svojoj ljudskoj obitelji, ovaj je pas izvrstan čuvar, koji ce štititi obitelj i teritorij pod bilo koju cijenu.