VI. FCI skupina
Transilvanijski gonič transylvanian-hound
Hrvatsko ime: Transilvanijski gonič
Službeno ime (FCI): Transylvanian Hound
Originalno ime: Erdélyi Kopó
Nadimak: Copoi ardelenesc, Transylvanian Bloodhound, Transylvanian Hound, Transylvanian Scenthound, Hungarian Hound

FCI No: 241
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Mađarska
Visina: 46cm - 66cm
Težina: 27-35 kg

Pas uglađenog, dojmljivog izgleda s kraljevskim držanjem i ponosnim stavom zbog svoje predivno oblikovane glave koju obično drži visoko-ponos Mađara. Ova iznimno rijetka pasmina poznata je i kao mađarski gonič. Visoko cijenjena i zaštićena, ova drevna pasmina je ostala čista i postoji u svojoj rodnoj zemlji tisućama godina. Ljubitelji pasa tek su nedavno postali svjesni postojanja ove izvanredne pasmine.
Pasmina koja je nastala od mađarskih pasa tijekom srednjeg vijeka je bila omiljena za lov s plemstvom, zbog svog izoštrenog čula mirisa i izvrsnog smisla za orijentaciju. U staro doba ovaj je pas bio omiljeni pratitelj kraljeva i prinčeva u lovu na vukove i medvjede. Transilvanijski gonič je hrabar, uporan i neumoran lovac koji poznaje teški teren. On se također dobro nosi s velikom hladnoćom i vrućinom, te je pokretan i vješt lovac. U novije vrijeme koristi se za lov na veprove, jelene i divlje mačke. Ovaj pas voli loviti u šumi, na planini i pokraj rijeke po bilo kakvom vremenu.
Transilvanijski gonič nije samo lovac, on je također i stražar vrijedan divljenja. Ova pasmina se vrlo zaštitnički postavlja prema stvarima koje su mu povjerene na čuvanje. Pas će se obično smjestiti na položaj s kojeg će imati prednost dok motri područje na kojem se nalaze stvari koje čuva. Ovo je zaista inteligentna pasmina, pa izgleda razlikuje uljeza od poštara. Usto, ako se ne nalazi na području koje mu je povjerno na čuvanje, pas je miran i zantiželjan prema strancima, no prilično prijateljski raspoložen.