Uređivanje i njega pasa predstavlja jednu od osnovnih zadaća vlasnika pasa.

grooming

Pod time se podrazumijeva nužno potrebno kako bi se ljubimac osjećao i izgledao bolje. Bez obzira na pasminu, svaki pas treba njegu. Taj oblik fizičkog održavanja može biti mukotrpan i ponekad zahtjevan zadatak, no on produbljuje vezu između psa i vlasnika. Pas se mora naviknuti da ga se dodiruje od nosa do vrhova šapa, a s time je najbolje započeti dok je još mlad.

Neki psi traže minimalnu njegu, dok je drugima potrebna veća količina njege, no svi će psi imati koristi od redovnog fizičkog održavanja. Psi su društvene životinje. Oni vole da ih se dodiruje i da im se poklanja pažnja, bilo da se radi o drugim psima ili o njihovoj ljudskoj obitelji. U divljini psi u čoporu njeguju jedan drugoga. Grickanje prednjim zubima nema samo funkciju češljanja, već ima smirujući učinak na člana čopora. Bliski kontakt prilikom njegovanja psa razvit će osjećaj bliskosti, povjerenja i privrženosti i tako stvoriti snažnu vezu između ljubimca i njegovog vlasnika.

Psi uživaju u četkanju. Četkanje, posebno pasmina koje se puno linjaju, svodi na minimum pseću dlaku u kući. To je dobar način očuvanja zdravlja i ljepote dlake. Ono što je najvažnije, redovitim četkanjem vlasnik će lako uočiti probleme u začetku, kao što je najezda parazita ili kožna infekcija. Redovna briga o ušima, čišćenje zubiju i kupanje spadaju u osnovnu rutinsku njegu, koja će osigurati dobro zdravlje i dobar izgled ljubimca.