Pitanja i odgovori

Pitanje:

Imam zlatnog retrivera starog tri godine. Kada se vozi u autu užasno je neposlušan, laje i skače bez prestanka. Laje na sve i svakoga i ne prestaje koliko god ja vikala na njega. Mislila sam da će prestati kako postaje stariji, ali mi se čini da je još gori.
Čula sam razne, često i glupe savjete, da izbacim psa iz auta kad počne lajati, da ga istučem, da mu stavim električnu ogrlicu, što vi mislite o tome?

ponasanje-psa-u-autu

Odgovor:
Pas koji laje i skače po automobilu – i prečesta slika!

Vožnja u automobilu je za veliku većinu pasa neizbježna i gotovo redovita, pa bi tome trebalo pristupiti kao i svemu ostalom s psom, psa treba odgojiti i za to. Lajanje je prirodan način komunikacije pasa, a ukoliko pas laje na način na koji to radi vaš pas u autu, to je pokazatelj pretjerane uzbuđenosti, ali i premalo kontakta i kontrole od strane vlasnika.

Nažalost, slika nekontroliranog i preuzbuđenog psa te nervoznog i frustriranog vlasnika je vrlo česta, a može biti i opasna. Njegovo lajanje je samo pokazatelj njegovog unutarnjeg stanja i najčešće je popraćeno grebanjem, skakanjem, udaranjem po staklima.

Većini pasa je najbitnije i najugodnije biti u blizini svoga vlasnika, a vožnja u automobilu ne bi smjela predstavljati nikakav problem, već bi kao i većina toga što činimo s psom, trebala biti zadovoljstvo.

Zlatni retriver je s razlogom jedna od najomiljenijih pasmina. Njegova dobroćudna narav, inteligencija, stabilan karakter bez trunke agresivnosti, vjernost vlasniku kao i mnoge druge osobine čine ga savršenim obiteljskim i psom pratiocem. Pasmina uz to nije pretjerano lajava, a vrlo je osjetljiva na želje i zapovijedi vlasnika, tako da bez obzira na njegovu dob i prijašnja iskustva, relativno lako možete postići što želite.

Načini na koje ste upućeni da ispravite takvo ponašanje su nehumani i štete vašem psu, kao i vašem odnosu s njim, a on je najbitniji.

Bez vikanja i galame
Ponašanje vašeg psa u automobilu je isto tako pokazatelj vašeg odnosa s psom, tako da je i u drugim dijelovima odnosa situacija slična, iako vam ne zadaje takve probleme. Vaše vikanje na njega kada počne lajati, kao što ste primjetili, nema svrhe. Pas postaje sve uzbuđeniji i lajaviji jer smatra da mu i vlasnik svojim glasom odobrava trenutno ponašanje. I što vaš glas postaje nervozniji i jači, njegovo lajanje postaje ustrajnije i jače.

Postoji mnogo humanih i jednostavnih načina na koji možete izbjeći takvo ponašanje psa. Jedan od njih, a koji traži najmanje truda od strane vlasnika je da nabavite transportni boks za psa. Osim što ćete oboje biti sigurniji u vožnji, te ako se prestanete obraćati psu, ako ga pustite iz boksa kada ne laje i kada je smiren, vrlo brzo postići ćete što želite.

Drugi način je da psa naučite da na vašu naredbu legne. Psima je jako teško lajati iz tog položaja, pa kada ste s njim u autu, izdajte mu zapovijed. Jednom tako pametnom i vjernom psu će trebati samo nekoliko dana vježbe u raznim prostorima i situacijama da se i ponašanje u autu u potpunosti promijeni na bolje. Osim što ćete postići mirnoću u autu, vježbajući samo tu jednu zapovijed, postići ćete i veću kontrolu u ostalim dijelovima života s psom, a to je ono što vam nedostaje.

Psa se može korigirati u začecima lajanja, ali vam ne bih preporučio taj način jer je tad pas već uzbuđen. Puno je bolje i humanije primjećivati stanja psa i ne dovoditi ga u krajnosti, reagirati pravovremeno, staloženo i sigurno.

Psa se isto tako može naučiti da na zapovijed zalaje. Dovoljno je da pas poveže objekt koji ga uzbuđuje s našom zapovijedi, da bude pravovremeno nagrađen za lajanje i usvojio je zapovijed. Kada ste to postigli, naučite psa da zašuti na zapovijed. Budite brzi, ali smireni u nagrađivanju takve njegove reakcije, upotrebljavajte je u raznim situacijama, produžujete je i u konačnici primijenite i u autu. U početku auto ne mora ni biti upaljen, a kad ste postigli mirnoću u takvim okolnostima, odvezite se s psom vrlo kratko i po mogućnosti putem kojim inače ne idete. Ne zaboravite da ste vi vođa, a da vašom nervozom i frustriranošću psa možete učiniti istim takvim.

Ulazak i izlazak iz automobila mora biti smiren i bez nervoze

Razmislite kako pas prilazi autu, kako vi reagirate, kakvim svojim ponašanjem zaslužuje ulazak u auto koji mu predstavlja veliku nagradu. Kada ste stigli na odredište, nikada ne puštajte uzbuđenog psa van iz auta, pričekajte da se smiri, i odmah nagradite takvo njegovo ponašanje izlaskom. Izlazak iz auta isto tako ne smije biti nekontroliran i nasilan, a vi ne biste smjeli pokazivati ni glasom ni tjelesnim reakcijama nedostatak vodstva. Zato je najbolje s psom svakodnevno uvježbavati razne zapovijedi osnovne poslušnosti u kojima ćete se oboje razvijati i učiti, a vi ćete postajati sigurniji u sebe i svog psa.

Vašem zlatnom retriveru čak i s tri godine, život će vrlo brzo postati puno ugodniji, zanimljiviji i jednostavniji, a vi osim što možete riješiti problem, možete postati sigurniji u sebe i uživati u novootkrivenom svijetu finih nijansi vašeg odnosa sa svojim ljubimcem.

Odgovorio:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,
Klub za obuku pasa Rijeka

Izvor: Magazin.hr