Pitanja i odgovori

 Pitanje:

Imamo psa, kujicu hrvatskog ovčara starosti godinu dana. Uspjeli smo je poneke stvari naučiti, ali kada neće, nema šanse da posluša. Jako je vezana za moga muža. Kad idemo s njom u šetnju nema šanse da ide uz onoga tko ju vodi.

hrvatski-ovcar-sjajan-pas

Naređenja uopće ne sluša i vuče kao luda. Ne pomažu keksići ili bilo što. Također, kada je pustimo u kuću nastaje kaos. Kada idemo u trgovinu, pješke ili autom, ako ju ne zavežemo ili zatvorimo, preskoči živicu i trči za nama. Nadam se da ćete naći vremena da mi makar odgovorite šta nam je činiti.

Odgovor:

Malo je toga što pravi hrvatski ovčar ne može naučiti, i to lako i brzo. O hrvatskom ovčaru, kao i o hodanju uz nogu, ponašanju u stanu i bježanju iz dvorišta već je bilo riječi u prethodnim kolumnama. Ukoliko jedan takav pas ne sluša vaše zapovijedi, znači da ih ne razumije. Nikako ne bi trebalo smatrati da ih pas ne želi poslušati, on jednostavno nije njima naučen.

Sjajan pas – hrvatski ovčar

Psa bi trebalo učiti da hoda uz vas u dvorištu, treninzi trebaju biti kratki i pozitivni. U prethodnim kolumnama je isto tako bilo riječi o usmjeravanju pažnje psa prema vodiču. Pas treba povodac povezati s pozitivnim iskustvom, a ne kao što se to prečesto događa s psu nerazumljivim povlačenjima povodca.

Psa koji je uz vas nagrađujte, odobravajte takvo ponašanje, a ukoliko pokuša povući naprijed, vi stanite i pričekajte da ponovno obrati pažnju prema vama. Pas koji vuče na povodcu u šetnji može biti i nesiguran zbog okoline pa zato pokušava pobjeći od izvora nesigurnosti.

Promet, psi u dvorištima, zvukovi, mirisi i slični podražaji koje pas nije dovoljno dobro upoznao u psu mogu izazvati nesigurnost. Ukoliko još uz to vlasnik povlači psa, pas neće naučiti hodati uz nogu, već će imati samo još jedan razlog više da povlači naprijed, nadajući se da će tako izbjeći neugodnost i bol. Dakle, pročitajte prethodne kolumne gdje je opisano na koji način naučiti psa da hoda uz vas, razmislite što vi radite drugačije i promijenite to.

Pas mora dobiti šetnju, aktivnost, vježbu

U stan je najjednostavnije dovesti zavezanog psa koji je prije toga dobio igru, šetnju, istrčavanje ili vježbanje naredbi koje će vam trebati.

Odredite mu mjesto na kojem bi uvijek trebao biti i toga se pridržavajte. Vi budite uz psa, povodac treba biti opušten, a ukoliko pas pokuša otići od vas, reagirajte u samom začetku takve radnje.

Vaša riječ će biti dovoljna da pas ostane na mjestu, ali morate biti pozorni i postupno vježbati tu kao i ostale naredbe.
Ukoliko je vaš pas vezan za vašeg supruga to znači da mu je odnos s njim logičan i razumljiv, pa je i vama najjednostavnije ponašati se prema psu na sličan način kao što postupa i vaš suprug.

Razmislite kada se i zbog čega obraćate psu, u kakvom je stanju pas, što želite postići. Sve što želite postići s psom u početku vježbajte u mirnom okolišu, a s vremenom i njega i sebe stavljajte u zahtjevnije situacije.

Primjećujte signale koje vam vaš pas odašilje svojim držanjem tijela i ponašanjem, budite pošten i razumljiv vođa. I na kraju, moram priznati da vam malo zavidim. Raditi s hrvatskim ovčarom, zaista izuzetnim psom, i nije rad u pravom smislu riječi već čisto zadovoljstvo.

Odgovorio:
Denis Prtenjača,
Klub za obuku pasa Rijeka

Izvor: Magazin.hr