njemacki_ovcar-trening
Napredni trening se primjenjuje u dobi kad su ostvareni preduvjeti za veći napor. Pretpostavka je da su mišći i ligamenti već dovoljno razvijeni i spremni za takvu vrstu opterećenja. Za njemačkog ovčara je to dob od 12 mjeseci.
Pas koji se razvijao samoinicijalnim kretnjama u igri treba započeti trening u trajanju od 15 minuta, a zatim ga postepeno povećavati za 15 minuta po tjednu. Ukoliko se pas ne može nositi s tim tempom potrebno je istog korigirati u smislu usporavanja povećanja vremena.
Vodić pasa može normalnim hodom pratiti brzinu hoda od 5 km na sat, kad se njemački ovčar kreće u pasgangu ili je već na prijelazu u kas, ovisno o kondiciji i prirodnim proporcijama i kutevima tijela.Veće brzine u normalnom kasu u treningu kreću se oko 8 km /h. Pas može postići dobre rezultate ako to radi uz osposobljene trenere uz primjenu bicikla i specijaliziranih staza za pse i to po unaprijed utvrđenom programu s ciklusima i dnevnim serijama rada i odmora.
Povećanje opterećenja kod treninga može biti dnevno povećanje kako bi povećanje nakon promatranog tjedna bilo u predviđenom okviru tjednog povećanja. Preporučamo produljenje puta do maximalno 12 km i to kod psa koji je bez posebnog napora savladao udaljenosti od 8 km i zadržao zainteresiranost za takav oblik rekreiranja kroz planirane treninge. Dobro istrenirani njemački ovčar u kasu može postići trenutačnu brzinu i do 27 km/h. Njemački ovčar se u normalnom kasu kreće brzinom od 6 do 10 km/h.

Ritam treninga može se planirati na ciklusu od dva tjedna.

Trening kod psa u razvoju trebao bi se temeljiti više na manjim brzinama, jer se tako poboljšava transportni sustav kisika. Na većim brzinama, trening predstavlja veće stresno opterećenje za psa, pa pretjerano učešće većih brzina na kraju ne bi dalo očekivani rezultat.
Tjedni trening treba sadržavati frekvenciju treninga i vrijeme odmora.
Cilj je poboljšati brzinu i izdržljivost. Međutim potrebno je definirati trajanje dnevnog treninga, ovisno o vrsti treninga i naporu (plivanje, kas, vrijeme, usponi, itd.). Plivanje se posebno preporuča za razvoj prsiju i pravilnog prednjeg stava. Povećanje potiska kao i jačanje mišića stražnjih nogu dobivamo kretanjem uz brijeg i savladavanjem prepona. Skakanje preko metarske prepreke treba ograničiti na 1 seriju s tri ponavljanja od po 10 skokova i to u dobi iznad 12 mjeseci.

Učestalost treninga je broj treninga tjedno, a ostatak vremena je vrijeme odmora između treninga. Minimalni broj treninga mora biti veći od jednog u tjednu, u protivnom kod samo jednog treninga nemamo željenog efekta i napredka. Što je veća učestalost treninga to možemo očekivati i bolje rezultate ali samo onda dok nema pretjeranog umora psa kako fizičkog tako i mentalnog.
Kako bi se postigli pozitivni efekti na aerobni rad su treninzi od 4 do 5 dana u tjednu, ostali dani su dani odmora. Učestalost treninga ovisi o samom programu treninga te serijama rada i odmora unutar treninga. Učestalost i intenzitet treninga treba odrediti tako da se pas dovede do punog oporavka obzirom na umor i raspoloživu energiju, kako nakon tjednih treninga tako i povrata snage unutar jednog treninga između serija i ponavljanja. Ako je potrebno treba vršiti promjene i inovacije unutar tjednog treninga, kako bi podigli zainteresiranost i motivaciju psa za takvom vrstom gibanja i napora te pravilnim gibanjem.
Preporuča se provođenje treninga kasa u pješačkim zonama jer promjene okoline, nailazećih ljudi i životinja daju psu dodatnu motivaciju za produljenjem puta i ispravnim tempom kretanja. Treba imati na umu da i same promjene vrste treninga, kao i sadržaja, ukoliko su učestali, ne daju dobre rezultate. Trening je najbolje provoditi u jutarnjim satima i kod umjerene temperature. Za postizanje skladnog hoda, kondicije i pravovremenog prelaska pasganga u kas, preporučamo primjenu trake s elektromotornim pogonom i s brzinama do 20km/h, te dozvoljenim opterećenjem koje ostvaruje pas težine do 100kg. Potrebno je da traka ima elektronsku regulaciju brzine i mogućnost memoriranja dnevnih ciklusa s pauzama.

Pretjerani stupanj opterećenja i trajanje treninga može dovesti do anoreksije, depresije, proljeva i stupanja dehidracije.
Kompletan trening za sticanje trajne kondicije koju je moguće obnoviti traje cca 3 mjeseca. Za ponovno obnavljanje te kondicije nakon tako odrađenih treninga je trening od mjesec dana.
Izradu plana treninga po mjesecima, ciklusima i serijama unutar dnevnog treninga, kao i vrijeme odmora potrebno je povjeriti iskusnim trenerima za njemačke ovčare.
Tokom treninga potrebno je promatrati psa i uočavati stanje opterećenja.Uz ubrzano disanje, izbacivanjem jezika, zgušnjavanjem sline, njemački ovčar ćesto će veće opterećenje ukazati spuštanjem glave, povlačenjem ušiju prema nazad te trešnjom glave u jednu stranu..Voditelj treninga mora uočiti pravovremeno promjene raspoloženja i stupanj opterećenja kako bi mogao pravovremeno ubaciti motivaciju i po potrebi smanjiti opterećenje, a moguće i prekid dnevnog treninga te odrediti vrijeme odmora. Neophodan prekid je znak da nije pogođen plan treninga i težina serija.

Program treba sadržavati sljedeće ciljeve:
- Povećanje sile
- Jačanje i oblikovanje mišića
- Održavanje kondicije

10 pravila koje treba poštivati u programu treninga:
1. Program treninga mora biti cikličan u zadanom razdoblju
2. Svaki ciklus nesmije biti duži od tri tjedna jer povećava snagu koja ide na uštrb brzine.
3. Broj treninga u tjednu treba se kretati od 3 do 5
4. Ukoliko program predviđa uzastopni trening od 5 dana potrebno je izvršiti odmor u kontinuitetu od 2 dana
5. Tjekom vježbe mora se dostići i maksimalan napor kako bi pojačali snagu, a ne samo izdržljivost.
6. Vrijeme oporavka treba biti između serija i ponavljanja, kao i između treninga ( minimalno 24h)
7. Vrijeme odmora unutar serije ne smije biti manje od 3 min,. a niti duže od 5 min.
8. Broj serija u dnevnom treningu ne smije biti manji od tri niti duži od pet.
9. Održavanje postignutih rezultata treba provoditi s najmanje jednim treningom tjedno.
10. Program treba slijediti opterećenje mišića, te treba predvidjeti odmor nakon završenog ciklusa u trajanju od jednog tjedna, nakon čega se prelazi na ciklus održavanja koji sadrži tjedni trening održanja snage i nakon 3 dana trening mišića.

KRAS GOTNIK
Veli Brgud 5a, 51213 Jurdani
Dorijan i Marijan Gombač
GSM1: 098/327-137
GSM2: 091/514-2204
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
web: www.krasgotnik.com