Uzgajivači pasa

njemacka-doga-ljubavKao i sve nas, njemačka doga je pas koji me oduvijek duboko fascinirao. Uvijek sam bio oduševljen tim velikim psima koji su imponirali svojom veličinom.

Ali nekako, smatrao sam da trebam biti potpuno odrastao i zreo čovjek da nabavim tu pasminu . Prije  tri godine prva doga je ušla u naše dvorište, nakon dvanaest mjeseci  druga, a uskoro stiže i treća. Potpuno su me  zaokupirale i jednostavno ne mogu više bez njih. Možda da sam ih ranije nabavio, uistinu ne bi bio spreman na njih-zašto?

Ljudi većinom pričaju kako puno potroši hrane. Istina. Ali nije to pretjerano više nego druge veće pasmine. Isto tako da treba veliki prostor je potpuna istina. Ali to treba također svaki pas.

Ono što je najzahtjevnije kod njemačke doge je to da ste joj spremni pružiti bezuvjetnu ljubav i bezgraničnu pažnju, jer to je bar polovina onog što ona poklanja vama.

Na vlastitom iskustvu sam se uvjerio kako je to pas koji samo gleda gdje mu je vlasnik i kako će uhvatiti priliku za nasloniti glavu u krilo. Jednostavno žele da vas obožavaju i to je to. Nisu uopće grube u razigranosti, nego čak pokazuju iznenađujuću nježnost za jednog divovskog psa . Ako me nema dan-dva(kad sam na izložbi), a jedna ženka ostane kod kuće sa suprugom- toliko bude tužna da čovjek ne može vjerovati.

Moj četverogodišnji sin je odrastao s njima. Nikad, ali baš nikad, nisu ga gurnule ili bilo kako ugrozile u igri. Ako bi on ikad i počeo ih previše "zlostavljati", one se jednostavno maknu. Često puta u šetnji pružim njemu da vodi jednu ženku.

Ona tako pažljivo hoda ,samo da ga ne bi srušila. Jednostavno pažljiv pas.

Isto tako ne vole grubosti i galamu. Ne, neće reagirati agresijom , nego će se jednostavno povlačiti u sebe i biti tužne. S time nećete ,naravno ništa postići , nego sve joj objasniti na lijep način i bit će vjerna i poslušna kao rijetko koji drugi pas.

Ako želite imati vjernog, druželjubivog psa kojem možete pružiti normalne životne uvjete - možete početi razmišljati o dogi. Ali prvo morate biti spremni da morate uvijek naći vremena za nju, jer će ona to višestruko vratiti!

Von Unterwein
Hrvoje Mužević
0996822853
njemačka doga,zapadnoškotski bijeli i škotski terijer,shih-tzu
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.unterwein.com