Veterinar
ljecenje-ekcema
Prekidanje kruga "svrbež-češanje-još jači svrbež" od presudne je važnosti u terapiji hot spota

Kod vlažnog ekcema, lokacija lezije može nam ukazivati na primarni problem. Ako je hot spot (engl. naziv za vlažni ekcem) na glavi ili licu moramo pregledati oba vanjska sluhovoda, a ako je na korijenu repa, kontroliramo analne vrećice.Ako je iznad kukova, obavezno upitamo vlasnika o prethodnim problemima sa šepanjem itd. Bez obzira na lokalizaciju promjene, vlasnika ćemo upitati je li pas pod zaštitom od vanjskih nametnika. Ukoliko nije, aplikacija nekog od sredstava protiv buha i krpelja svakako je dio terapije.

Najvažnije je pronaći primarni uzrok. Prevencija se sastoji od redovitog održavanja krzna (kupanje, češljanje - posebice je važno dlaku raščešljati do kože), kontrole parazita i kontrole analnih žlijezdi kod onih pasa koji imaju problema s njima. Šišanje dugodlakih pasa u ljetnim mjesecima u dobroj mjeri prevenira pojavu hot spota. No, ošišati ih se ne smije jako kratko jer ih dlaka štiti od vrućine isto kao i od hladnoće.

Bakterija koju nalazimo kod hot spota najčešće je staphilococcusintermedius, a neke studije pokazuju da se kod zlatnih retrivera razvije dublja gnojna infekcija nego kod drugih pasa pa stoga kod ove pasmine u liječenju ove vrste dermatitisa češće koristimo i antibiotike.

Ranu i njenu okolicu treba očistiti. Najbolje je obrijati 2 cm oko rane jer je lezija ponekad mnogo veća nego što to izgleda na prvi pogled, a izbrijavanje omogućuje dobru ventilaciju bolesnog mjesta.Ponekad vlasnici nisu oduševljeni ovom idejom.To je razumljivo, jer se često radi o dugodlakim psima pa se posljedice brijanja vide još mjesecima.

Ako sami čistite ranu, imajte na umu da je lezija vrlo bolna, pa pristupite čišćenju što nježnije i s mlakom vodom. Nakon čišćenja ranu treba tretirati blagim dezinficijensom, a može se započeti i lokalna terapija mašću koja sadrži antibiotik i kortikosteroid. Kada lezija postane suha (obično za dan,dva), može se tretirati s kremom koja će omekšati krastu, a nakon toga s epitelizantima ili hranjivom kremom kako bi se ubrzalo zarastanje. Uglavnom je potrebna sistemska aplikacija kortikosteroida kako bi zaustavili primarni svrbež zbog kojeg je sve i nastalo. Dakle, prekidanje kruga "svrbež-češanje-još jači svrbež" je od presudne važnosti u terapiji hot spota.

Bez eliminacije svrbeža ne ide. Kortikosteroidi su tu daleko najefikasniji. Obično je dostatna jednokratna aplikacija. Ako je vaš pas primio cjepivo protiv bjesnoće ili zaraznih bolesti nekoliko dana prije dolaska veterinaru zbog hot spota, obavezno to naglasite jer tada nastojimo izbjeći kortikosteroide. Antibiotike propisujemo od slučaja do slučaja. Nekada samo lokalno, ali kod zlatnih retrivera u pravilu i sistemski. Kako bi spriječili daljnju autotraumu koristimo elizabeta ovratnik, podrežemo nokte na stražnjim šapama ili preporučimo da pas nekoliko dana nosi "čarapice" podložene vatom kako ne bi mogao dalje ranjavati bolesno mjesto.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com