Veterinar
opasna-trava
Najopasniju travu popularno nazivamo lastavica ili strelica zbog njenog specifičnog oblika. Lako se zabije u kožu psa i ima tendenciju kretanja prema naprijed

Bujanje vegetacije u proljetno vrijeme svakoga će prije ili kasnije prisiliti na - košnju. Tako je upravo sada vrijeme košnje i gradskih javnih površina kao i naših okućnica. Ona mjesta gdje raste zelena trava koja ima oblik sličan pšenici (zovu je klas, lastavica, strelica) nakon košnje postaju "opasno" područje za vašeg četveronožnog prijatelja.

Pokošena trava može stvoriti velike probleme psima i njihovim vlasnicima. Opasnu travku popularno nazivamo lastavica ili strelica zbog njenog specifičnog oblika. Vrh travke je drvenast i tvrd , a prema natrag se širi u krilca koja su pokrivena sitnim dlačicama. Zbog toga se vrlo rado zabije u kožu psa i ima tendenciju kretanja prema naprijed. U prirodi ovakav oblik klasa ima funkciju kod razmnožavanja biljke.

Travka se najčešće zabije psima u šapice između prstiju gdje je vlasnici mogu sami izvaditi ako uredno pregledavaju šapice poslije svake šetnje. Ukoliko previdite travku ona će ući dublje pod kožu i izazvati upalnu reakciju tkiva. Između prstiju nastaje oteklina puna gnoja, a na vrhu možemo vidjeti ulazno mjesto travke.

U ovoj fazi već ju je teže naći. Travka se polako pomiče prema naprijed pa se može dogoditi da otputuje i nekoliko centimetara uzduž noge. Za sobom ostavlja gnojni trag u obliku fistula koje se otvaraju na koži. Posebnim instrumentom ulazimo kroz vidljivu rupicu na koži i pokušavamo na slijepo uhvatiti travku i izvući je van jer je to jedini način da smirimo proces. Sve dok je prisutno strano tijelo pod kožom ili u dubljim tkivima, dolaziti će do gnojenja. U najtežim slučajevima potreban je kirurški zahvat gdje rezom otvaramo promijenjenu kožu sve dok ne nađemo nesretnu travku.

Travka u uhu problem je dobro poznat vlasnicima kokera, cavaliera, pudli pa i drugih pasa. No, ove tri pasmine najčešće stradaju zbog svoje visine i ovješenih uški. Prvi simptom je naginjanje glave na stranu gdje je travka ušla u uho i mahnito otresanje glavom. Neki psi se potpuno umire i boje se i pomaknuti jer svakim pokretom trava izaziva jaku bol u uhu. Jedna mi je vlasnica svog psa nakon ulaska trave opisala ovim riječima: " To nije naš pas. Jako je mirna, samo leži, skriva se, ne želi ni hodati!" Dakle, simptomi zaista mogu biti vrlo dramatični jer je cijela stvar jako bolna. Travka uđe duboko u vanjski zvukovod i najčešće je nađemo na samom bubnjiću. U ovakvim slučajevima potrebna je intervencija veterinara. Ponekad se dogodi da vlasnici ne prepoznaju problem pa pričekaju 3-4 dana prije odlaska veterinaru. Tada je travku mnogo teže izvaditi jer je ušni kanal već pun gnoja.

Ovisno o kooperativnosti psa, strano tijelo iz uha vadimo sa ili bez anestezije. Manje pse uspješno možemo držati jer sam zahvat traje vrlo kratko. Ako se pas previše otima i ako ga vlasnici ne mogu držati odlučujemo se za sedaciju ili anesteziju jer postoji opasnost od povrede. Instrument kojim vadimo travu vrlo je oštar pa možemo psa povrijediti ako se naglo trgne.

Travka može ući i u nosnice. Simptomi su vrlo izraženi jer pas bez prestanka kiše, a ako trava ogrebe i ošteti sluznicu nosa često kišu krvave kapljice. Najbolje je da vlasnici sami odmah pogledaju u nosić ne bi li vidjeli travu jer kada ode dublje ni veterinar ne može više do nje. Ako pas ne uspije izkihati travku možemo je potražiti jedino ako psa stavimo u opću anesteziju i ispiremo nosnu šupljinu.

Dramatične simptome izazvati će i travaka koja uđe u oko. Oko se naglo zacrveni, a pas pokušava šapicama trljati bolesno mjesto. Već za nekoliko sati pojavljuje se gnojni iscjedak i oko je skroz zaljepljeno. Nakapamo lokalni anestetik u oko i tražimo travku. Ovdje treba biti jako uporan jer se ponekad travka sakrije u unutarnje nabore gornjeg ili donjeg kapka ili pak pod treći kapak i koliko god je velika, nije je uvijek jednostavno naći.

Osim na opisana mjesta travka se može zavući bilo gdje u kožu. Psa treba pregladavati svaku večer i to najbolje opipom. Kod žutih pasa (kokeri , pudle) vrlo je teško uočiti travu jer je iste boje kao dlaka pa se treba pouzdati u opip.

Pse koji imaju zapetljanu dlaku treba ošišati jer travka može proći kroz dlaku i napraviti cijelo čudo na koži ispod.
Kritična mjesta su prepone i pazusi jer je na tim mjestima koža tanja i mekša nego drugdje. Kod nekih pasa pronađemo travke zabijene pod desni kada čistimo zubni kamenac, pa treba pregledati i zube a ne samo krzno.

Kapice kakve viđate najčešće na kokerima najbolja su prevencija ovog problema barem što se tiče ulaska travke u uho.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com