prehrana-psa
Jaja su vrlo dobar izvor bjelančevina, no smiju se davati samo kuhana. Sirov bjelanjak sadrži avidin koji uništava vitamin biotin pa umjesto da popravi obrok, umanji mu kakvoću

Donedavno, većina je pasa jela ostatke sa stolova vlasnika, a savjesniji vlasnici kuhali su i spravljali posebne obroke za svoje ljubimce. Danas je na tržištu dostupna tako široka paleta različitih vrsta hrana za pse da su i najizbirljiviji pronašli onu koja im odgovara. Osim što možete odabrati različite okuse, možete birati između suhe hrane, konzervi i u novije vrijeme simpatičnih "gulaša", pakiranih u malim vrećicama.

No, još uvijek veliki broj vlasnika smatra da je hranjenje ljubimaca samo gotovom hranom nekako suhoparno i požele obogatiti obrok psa s malo naše hrane. Tako u kupljenu hranu dodaju malo mesa, malo tjestenine, a nerijetko mlijeko, vrhnje, sir ili juhu. Na taj način, iako u najboljoj namjeri, zapravo umanjujemo kakvoću obroka jer narušavamo odnos hranjivih tvari koji je u gotovoj hrani vrlo pomno izbalansiran. Dodaci prehrani nisu potrebni osim ako se ne radi o bolesnoj životinji pa u nekim slučajevima veterinar preporuči posebne dodatke hrani. Tada se radi o specifičnim potrebama bolesnih pasa, pa tako najčešće dodajem nezasićene masne kiseline kod pasa koji imaju problema s kožom , te preparate koji sadrže glukozamin i hijaluronsku kiselinu kod onih pasa koji imaju određenih problema slokomotornim sustavom.

Ponekad je vlasnike pasa jednostavno nemoguće uvjeriti da pored gotove hrane ljubimcu više ništa ne treba. U tom slučaju nalazimo nekakav kompromis. Važno je znati da dodaci ne smiju činiti više od četvrtine obroka. Ukoliko u obrok dodajete meso, doći će do suviška bjelančevina. Samo meso nije dovoljno jer ne sadrži dovoljno vitamina A, D, E kao ni dovoljne količine bakra, kalcija, fosfora i željeza.

Riba je odličan izvor bjelančevina, no kao i meso, ima nedostataka.

Davanje kostiju ne preporučuje se nikako zbog problema koje one mog uzrokovati (tvrda stolica, začepi, ranjavanje usne šupljine). Masti i ulja mogu se dodavati u hranu onda kad pas ima posebne energetske zahtjeve, primjerice ako živite u Gorskom kotaru tijekom zimskog razdoblja, dakako, ako životinja nije pretila.

Biljna ulja (maslinovo,suncokretovo) preporučuju se kao dodatak kod pasa koji imaju problema s kožom jer sadrže nezasićene masne kiseline. Jaja su vrlo dobar izvor bjelančevina, no davati se smiju samo kuhana. Sirov bjelanjak sadrži avidin koji uništava vitamin biotin pa umjesto da popravi obrok, umanji mu kakvoću. Mlijeko je dobar izvor kalcija, fosfora, bjelančevina i nekih vitamina. No, kravlje mlijeko sadrži mnogo laktoze pa će kod nekih pasa izazvati proljev.

Kombinacije kuhanih i "gotovih" obroka obično nisu uspješne iz jednostavnog razloga što će većina pasa nakon kuhanog obroka odbiti dehidrat. Ako imate malog psa, kuhanje, odnosno spremanje kvalitetnog obroka kod kuće nije jako zahtjevno. Kada su u pitanju štenad i psi velikih pasmina onda pripremi obroka treba posvetiti dodatnu pozornost zbog njihovih specifičnih potreba. Oko načina pripreme i potrebnih sastojaka svakako se prethodno savjetujte s vašim veterinarom.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com