Veterinar

Uzrok mutacija stanica koje zatim uzrokuju CTVT još je uvijek nepoznat, no ovakva vrsta tumora poznata je samo kod pasa

stikerov-sarkom

Canine Transmissible Venereal Tumor (CTVT) poznat je i pod nazivom Stickerov sarkom, veneralni granulom, zarazni limfosarkom... Riječ je o neoplazmi koja je uvijek locirana na genitalijama kako mužjaka tako i ženki. Vrlo rijetko može metastazirati. Prenosi se tako da nekoliko malignih stanica dođe na oštećenu kožu ili sluznicu - spolnim kontaktom prvenstveno, no isto tako je moguć prijenos oboljenja međusobnim lizanjem pasa te u tučama.

U Europi je rijedak, često se javlja u tropskim krajevima. Uzrok mutacija stanica koje zatim uzrokuju CTVT još je uvijek nepoznat, no ovakva vrsta tumora poznata je samo kod pasa. Nije poznato zbog čega zakaže histokompatibilna barijera organizma (zdrav organizam trebao bi odbaciti te stanice kao što se događa kod transplantiranih organa).

Ženke obolijevaju češće od mužjaka, i to u starosti od 2 do 7 godina. U skupinu s velikim rizikom obolijevanja spadaju psi lutalice te oni koji "ganjaju" svaku kuju u tjeranju bez ikakvog nadzora od strane vlasnika (bježe od kuće i slično), psi čuvari te lovački psi.

Kod kuja je tumor obično smješten na vaginalnom otvoru, rijetko zahvaća i usmine. Kod mužjaka obično se smjesti na kaudalnim dijelovima penisa, rijetko na glansu. Vlasnici primijete krvavi iscjedak iz spolovila, a ponekad iz prepucija odnosno vagine prolabira samo neoplastično tkivo. Bolestan pas liže spolovilo, a zbog sekundarne bakterijske infekcije neoplazme javlja se i neugodan miris.

Tumor se može odstraniti kirurški, ali su recidivi vrlo česti - dovoljno je da jedna "bolesna" stanica padne u zdravo tkivo.

Terapija izbora je kemoterapija citostaticima koja je vrlo uspješna.

 Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com