Veterinar
toplotni-udarIako danas svi vlasnici znaju da psi teško podnose vrućinu te da ljeti psa treba šetati samo rano ujutro i kasno navečer, na ovim je temperaturama i u 19 sati bilo prevruće za većinu pasa.

Normalna tjelesna temperatura kod pasa je 38.5 stupnjeva celzijusa, dakle značajno viša od naše, pa je to razlog da oni lošije od nas podnose visoke temperature. Osnovni mehanizam hlađenja kod pasa je dahtanje.

Dahtanje je zapravo ubrzano površno disanje sa frekvencijom od 200 do 400 puta u minuti pri čemu pas može povećati disajni volumen sa dvije na pedeset litara. Kada dahće pas pretežno udiše na nos, a izdiše na usta. Isparavanje se odvija preko nosne sluznice. Tu su zakinuti psi brahicefaličnih pasmina (boxer, pekinezer, mops, buldozi i sl.) pa je kod njih potreban poseban oprez. Upravo ovi psi najpodložniji su toplotnom udaru jer se zbog male površine nosne sluznice ne uspijevaju adekvatno ohladiti dahtanjem. Treba im pomoći tako da ih se malo smoči ili da im se preko leđa stavi mokar ručnik.

Posebno je važno da psi na raspolaganju imaju dovoljne količine svježe vode.

Što se tiče jela i psima i nama je apetit smanjen ovih dana. Obrok im treba ponuditi što kasnije navečer kada više nije tako vruće. Ljeto i vrućine ionako kratko traju pa se ništa neće dogoditi ako pas nešto slabije jede nekoliko dana.

Izvor: Ritelefax.hr
Tamara Ferari-Miškulin