Sve o psima

Prostor u kojemu će psi boraviti mora biti uredan i čist, dobro provjeriti kako će biti smješteni u boksevima i s koliko pasa te svakako koliko se zapravo brinu o njemu

koji-hotel-za-pse

S približavanjem ljeta i godišnjih odmora mnogi se vlasnici pasa nađu u dvojbi da li da povedu psa sa sobom ili da ga ostave na čuvanju kod nekog od poznanika ili možda u hotelu za pse. Prije konačne odluke valja imati na umu da su psi izrazito društvene životinje koje vrlo brzo ostvare povezanost sa svojim vlasnikom, odnosno s obitelji u kojoj žive. Odvajanje psa od obitelji, posebice u vremenskom trajanju koje je dulje od onoga na koje se pas naviknuo, je stresan događaj s kojim se neki psi lakše, a neki teže nose.

Neposredno prije ostavljanja svojega ljubimca u hotelu za pse možete mu nabaviti ogrlicu s psećim "smirujućim" feromonima

Kod pasa koji već pri kratkotrajnom odvajanju od vlasnika iskazuju simptome nelagode, dugotrajna odvojenost (primjerice nekoliko dana i više) može prouzročiti razvoj emocionalnog problema, odnosno straha od odvajanja (separacijske anksioznosti). Taj strah psi iskazuju nizom nepoželjnih ponašanja u trenucima kada ostaju sami, primjerice lajanjem, zavijanjem, destruktivnim ponašanjem, obavljanjem nužde u stambenom prostoru...

Angažirajte psu bliske osobe
Stoga je za dobrobit vašeg ljubimca najbolje povesti ga sa sobom na godišnji odmor ako za to imate mogućnosti, a posebice ako ste se već uvjerili u to da mu odvojenost od vas ili od obitelji predstavlja problem. Iznimku treba učiniti onda kada odlazak na odmor uključuje let zrakoplovom jer je takav način putovanja izrazito neugodan za pse.

Ako ne postoji mogućnost da psa povedete na odmor, tada za njegovu brigu pokušajte angažirati ljude koje on već dobro poznaje. Ako pas mora biti odvojen od obitelji, puno će se bolje osjećati u okruženju sebi poznatih ljudi. Kao posljednja mogućnost ostaje smještaj ljubimca u hotel za pse, a prilikom čijeg bi odabira valjalo obratiti pozornost na mnogo detalja.

Pitanja za vlasnike psećih hotela
Osim što je važno da prostor u kojem psi borave bude uredan i čist, jednako je važno i koliko će brige biti posvećeno vašem ljubimcu i njegovim potrebama. Raspitajte se koliko vremena psi provode na otvorenome, a koliko u boksovima, borave li u boksevima sami ili imaju društvo te po kojem kriteriju osoblje hotela odabire koji će psi dijeliti boks ili se zajedno igrati na otvorenom prostoru. Psi koji se nasrtljivo ili agresivno ponašaju prema drugim psima trebali bi biti izdvojeni od ostalih pasa. Također bi stariji psi trebali biti u društvu pasa koji su mirnijega karaktera. Važno je doznati i koliko ljudi istodobno brine o psima koji se nalaze u hotelu − što je broj veći, to bi trebala biti manja mogućnost od eventualnih nezgoda. Raspitajte se na koji je način psima osigurana veterinarska skrb jer bi svaki hotel za pse morao biti u mogućnosti psima pružiti veterinarsku pomoć neovisno o dobu dana ili noći.

Kakve hotele zaobići?
Ono osoblje hotela za pse kojem je cilj da se vaš ljubimac osjeća što bolje za vrijeme boravka kod njih postavit će vam mnoštvo pitanja o vašem psu i njegovim navikama − pitat će vas o njegovu ponašanju, zdravlju, prehrani, dnevnim navikama i potrebi za aktivnošću.

Oni koji vas pokušavaju utješiti riječima kako se ne morate ni o čemu brinuti, a da se prethodno nisu raspitali o vašem ljubimcu, u pravilu ne vode brigu o dobrobiti svojih četveronožnih klijenata. Takve hotele za pse svakako zaobiđite. Neposredno prije ostavljanja svog ljubimca u hotelu za pse možete mu nabaviti ogrlicu s psećim "smirujućim" feromonima koji će na njega djelovati opuštajuće dok je odvojen do vas.

Autor: Igor Gaćeša, savjetnik za ponašanje pasa u www.ka-dog.hr