Bolesti

O šećernoj bolesti (diabetes melitus) svi ponešto znamo zbog njene važnosti u humanoj medicini. No, ona je jednako prisutna i kod naših kućnih ljubimaca. Diabetes melitus najčešće je oboljenje u grupi bolesti žlijezda sa unutarnjim lučenjem kod pasa. Do oboljenja dolazi zbog apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina. Učestalost obolijevanja je jednaka za pse i mace, a oboli 1 na 100 do 500 životinja (što nije malo!). U pasjoj populaciji najčešće obolijevaju starije, nesterilizirane ženke, a općenito ženke obolijevaju 3 puta češće nego mužjaci. Kod kokera, pudli, špiceva te nekih teriera postoji i genetska predispozicija za ovu bolest, pa oboljele pse treba isključiti iz uzgoja.

Diabetes melitus u osnovi dijelimo na inzulin ovisni o inzulin neovisni. Inzulin je hormon koji luči gušterača, a neophodno je potreban za odvijanje mijene tvari, prije svega ugljikohidrata. Kod nedostatka ovog hormona, metabolizam glukoze više ne teče normalno, pa je njen nivo u krvi povišen. To je osnovni uzrok svih simptoma šećerne bolesti. Kod pasa se uglavnom srećemo sa inzulin ovisnim dijabetesom. Nije razjašnjeno zbog čega nastane ovakav oblik dijabetesa, ali sigurno je da postoji nasljedna predispozicija. Pod utjecajem raznih faktora okoline, kao što su neke virusne infekcije, kronični stres ili ispostavljenost nekim hormonima, dolazi do razvoja šećerne bolesti.

Pojava diabetesa kod starijih ženki vezana je za druge hormone koji djeluju kao antagonisti inzulinu. Tako se bolest javlja kao posljedica djelovanja hormona progesterona bilo u normalnom spolnom ciklusu ženke, bilo kao posljedica hormonskih tzv. kontracepcijskih infekcija. Isto djelovanje, (antagonisti inzulinu) imaju i glukokortikoidi koji se vrlo često upotrebljavaju kao protuupalna i protualergijska sredstva u liječenju pasa.

Glavni faktor koji pogoduje razvoju ovog oblika bolesti jest debljina.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.