U veterinarskim ambulantama za kućne ljubimce često se srećemo sa problemom piodermija - gnojnih upala kože u psa.

Ponekad takve promjene na koži uspješno izliječimo već jednom kurom antibiotika, no velik problem predstavljaju tvrdokorni slučajevi piodermija koji ne odgovaraju na uobičajenu terapiju. U takvim slučajevima uzročnik promjena na koži obično su bakterije iz roda Staphilococcus ili Streptococcus. Iako je antibiotska terapija obično ciljana-određena na temelju antibiograma-rezultati liječenja nisu uvijek zadovoljavajući. Naime, obično se stanje poboljša za vrijeme antibiotske terapije, no već za nekoliko tjedana bolest se vraća.

Ovakve teško rješive piodermije najčešće srećemo kod Njemačkih ovčara, New fudlandera te Koker španijela, dakle prevladavaju dugodlaki psi. Ukoliko se radi o štenetu, promjene na koži uglavnom su locirane na trbuhu u vidu malih gnojnih pustula što nazivamo impetigo. Kod odraslih pasa promjene na koži mogu izgledati vrlo raznoliko - pojavljuju se ekcemi, dermatitisi na usnicama, kontaktni dermatitisi, upale vanjskog sluhovoda promjene na leđima, šapama, trbuhu te laktovima.

Ove tvrdokorne piodermije povezane su često i sa alergijskim stanjima pa između ostalog i zato teško rješive. Alergija na alergene iz okoline (pelud, hrana, kontaktni alergeni) dovode do promjene mikroklimatskih uvjeta na koži, što uzrokuje razmnožavanje bakterija te se poveća koncentracija njihovih alergena na koži. Bakterijski antigeni svojim toksičnim i upalnim djelovanjem na koži nadalje oslabe obrambene mehanizme kože te tako nastaje začarani krug.

Pored svega toga ne smijemo zaboraviti na to da takve promjene u pravilu jako svrbe, pa se cijela stvar zakomplicira - nastanu dodatne lezije koje si životinja sama napravi neumornim češanjem.

Kod svake promjene na koži vašeg kućnog ljubimca, bilo bi dobro da konzultirate veterinara odmah, prije nego što po preporuci susjeda, prijatelja, rođaka i drugih laika počnete promjene mackati razno raznim kremama iz kućne apoteke. Takvi lijekovi mogu zakamuflirati pravo stanje stvari pa će veterinaru biti utoliko teže postavit ispravnu dijagnozu, a vama će liječenje biti dugotrajnije, a time i skuplje.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.