Bolesti
Proljev i/ili povraćanje vrlo su česti znakovi bolesti kod pasa. Iako se javljaju često, nisu uvijek bezazleni te mogu imati vrlo ozbiljne pa i fatalne posljedice, posebno ako traju duže vrijeme.

Prvi korak u terapiji povraćanja i proljeva, neovisno o uzroku je strogi post. To znači da bolesnoj životinji uskratimo i hranu i vodu barem 24 sata. Takva terapija mnogo teže pada vlasnicima nego njihovim ljubimcima, jer se brinu misleći da će životinja biti gladna, da će dehidrirati i slično. Jednodnevni post ne može štetiti psu, ali zato može donijeti dobar odmor bolesnoj sluznici želuca i crijeva. Treba znati da je sluznica probavnog trakta vrlo nježna i osjetljiva, a posebno onda kada nije zdrava, pa je svakako dobro da je ne opterećujemo hranom. Drugo, dijetom omogućavamo pražnjenje crijeva, što će veterinaru olakšati pregled psa i otkrivanje eventualnog stranog tijela u crijevima, zapetljaj crijeva i slično.

Ukoliko je bolest probavnog trakta blaga, često će ovakav post biti dovoljan da pas ozdravi, ukoliko se pak povraćanje nastavlja unatoč postu, bolest odmah smatramo ozbiljnijom te započinjemo liječenje infuzijama te ostalim lijekovima, ovisno o stanju bolesnog ljubimca.

Uzroci povraćanja ne moraju uvijek biti u probavnom traktu. Povraćanje je čest simptom kod oboljenja drugih organskih sistema (bubreg, maternica...). Zbog toga je vrlo važno da veterinaru ispričate i one stvari koje vam se na prvi pogled čine nevažnima, kao što su npr. iscjedak iz stidnice, obilnije mokrenje u posljednje vrijeme, udarac ili pad životinje i slično. Potrebno je obratiti pažnju na boju i količinu povraćenog sadržaja i eventualno specifične mirise istog. Što se tiče stolice, najbolje je uzeti sa sobom uzorak i odnijeti ga veterinaru kako bi se mogle napraviti pretrage. Pregledom stolice veterinar će moći isključiti neka oboljenja te tako lakše postaviti dijagnozu.

I na kraju, nemojte bolesnom psu davati lijekove na svoju ruku. Laici vrlo rado posežu za sredstvima protiv proljeva, mlijekom i slično, misleći kako svako povraćanje ne znači da je ljubimac otrovan. Kod ovakvih simptoma stavite životinju na post, a ukoliko se bolest ne smiruje, potražite pomoć veterinara.

Pravilnom prehranom, redovitim cijepljenjem, navikavanjem psa da ne sakupljaju hranu po ulici i u smeću, sigurno će te uspješno reducirati pojavu ovih neugodnih znakova bolesti.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.