Bolesti

Svaki vlasnik kokera ili pudle dobro zna da su 6,7 i 8 mjesec, mjeseci nesretnih travki "lastavica" ili "strelica". Nemoguće ih je izbjeći šetnjom po asfaltu ili betonu, jer se suhe travke nalaze baš svugdje. Pogledate li tepison u vašem stanu, sigurno ćete naći barem jednu, duboko zabodenu travku.

Najčešći problem uzrokovan tom biljkom je travka u uhu. Pas odjednom počne cviliti, postaje bezvoljan, trese glavom i naginje je na stranu. Takvo strano tijelo u suhovodu psa nije nimalo bezazlena stvar i ne reagirate li odmah, može doći do vrlo ozbiljnih posljedica. Vađenje travke iz uha, neposredno nakon što je upala u uho, nije problematično i najčešće se rješava u pet minuta. Ako je pas koliko toliko "pristojan" nije potrebna sedacija. No, stoji li travka u uhu nekoliko dana ili duže, započinju s radom obrambeni mehanizam organizma. Uho gnoji, iz njega se cijedi, oko psa se širi vrlo neugodan miris. Vađenje travke sada više nije jednostavno. Kao prvo, prekrivena je gnojem, a ako je u uhu duže vrijeme oteče sluznica sluhovoda i kanal se suzi, pa je praktički onemogućen dostup do travke.

U najgorim slučajevima jedina mogućnost je operativno otvaranje sluhovoda.

Drugo mjesto na kojem isti "uzročnik" može stvoriti problem je oko. Oko naglo otekne, pas se češka po njemu, tare glavu o pod i uporno pokušava sam "izvaditi" travku. Tu također treba reagirati odmah. Oko je vrlo osjetljiv organ i previdimo li strano tijelo pod kapcima, posljedice mogu biti vrlo neugodne. Travke se vrlo rado zabodu u šape, u mekanu kožu među prstima. To je mjesto na kojem travke najčešće ne primjetimo pa vlasnici reagiraju tek kad se među prstima pojave otekline. Tada je najčešće prekasno za vađenje travke jer u takvim gnojnim oteklinama ona se raspadne na sitne komadiće. Dakle, preostaje jedino terapija antibioticima i topli oblozi.

Kao i kod mnogih drugih bolesti, u ovim slučajevima važna je preventiva. Psi neka ovih nekoliko mjeseci nose "kape" preko ušiju, redovito ih pregledavajte po dolasku iz šetnje i nemojte dozvoliti da se vaš ljubimac pretvori u čičak.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.