Bolesti

Pojmom kriptorhidizam označavamo zaostajanje jednog ili oba testisa u trbušnoj šupljini. Ova anomalija najčešće se javlja kod pasa brahicefaličnih pasmina (bokser, buldog, pekinezer...), zatim kod jazavčara, chow-chow-a, kokera i pudli. Kriptorhidizam se javlja, ovisno o pasmini, kod 1-10% pasa. Najčešće zaostane jedan testis pa govorimo o jednostranom kriptorhidizmu.

U vrijeme dolaska na svijet, kod pasa se testisi nalaze duboko u trbušnoj šupljini u blizini bubrega. Testisi se spuštaju u skrotum 7-10 dana nakon rođenja, no u toj ranoj dobi teško je ustanoviti da li su se spustili, jer je skrotum pun masnog tkiva. Palpacijom možemo dokazati spuštanje testisa u starosti od 8-12 tjedana kod većine pasa, dok je kod nekih spuštanje kompletno tek u doba puberteta, dakle u starosti od 5 do 12 mjeseci.

Kriptorhidizam je važna anomalija kako u kinološkom tako i u medicinskom smislu. Postoji velika vjerojatnost da je nasljedan, pa se psa sa jednim testisom isključuje iz uzgoja. Sa druge strane, zaostali testis najčešće ne ostaje normalan, već nakon nekog vremena njegove stanice počnu nekontrolirano rasti i uglavnom maligno alteriraju. Najčešće dolazi do bujanja Sertolijevih stanica testisa koje proizvode ženske spolne hormone, pa vlasnici primijete da njihovom mužjaku nabreknu sisice, te da postaje atraktivan za druge mužjake, dakle dolazi do feminizacije mužjaka. Zbog ovih problema, za svakog psa sa kriptorhidizmom preporučuje se operativni zahvat kojim se odstranjuje zaostali testis. Ukoliko se radi o rasnom psu koji je u kontaktu sa ženkama, pa postoji mogućnost da zapari neku od ženki, preporučujemo kastraciju, dakle odstranjivanje kako zaostalog tako i spuštenog testisa. Ako se kriptorhidizam ustanovi dovoljno rano, u starosti od 3-4 mjeseca, hormonskom terapijom nastojimo održati normalnu aktivnost zaostalog testisa, odnosno sprečavamo njegovu atrofiju te očekujemo naknadno spuštanje.

Većina vlasnika kriptorhida ne pristaje na kastraciju, već zahtijevaju od veterinara operativno spuštanje zaostalog testisa u skrotum. Ako se radi o rasnom psu, tu postoji i mogućnost prevare, jer nakon operacije više nije moguće ustanoviti da je pas bio kriptorhid, dakle on parenjem može prenositi ovaj nedostatak na svoje potomke. No zaostali testis je najčešće već atrofiran (smanjen) tako da od njegovog spuštanja nema nikakve pa čak ni estetske koristi. U takvim slučajevima opet postoji mogućnost ugradnje silikonskog testisa što kod nas, na sreću, još nije u modi.

Kriptorhidizam je jedna od mana koje se smatraju očitim manama, pa prilikom kupnju muškog šteneta u starosti od 2 mjeseca svakako prekontrolirajte oba testisa. Sa tako malim muškim štenetom treba postupati pažljivo pogotovo kada ga podižete sa poda. Najbolje ga je podizati ispod prsa, a ne pod guzu kako pritiskom na testise ne bi gurnuli testis natrag u kanal kojim se je spustio. To se ne događa baš samo tako, no opreza nikada dosta.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.