Bolesti

Leptospiroza

Leptospiroza je akutna(akutno-brzo nastupajuće) septikemijska(septikemija-nalaz bakterija u krvi) bolest različitih vrsta životinnja i čovjeka, koja se pojavljuje u Hrvatskoj u gotovo svim predjelima.

Uzročnik bolesti je bakterija Leptospira interrogans ,koja ima više podtipova. Ona je rasprostranjena po cijelom svijetu, a najčešće se nalazi na područjima sa alkaličnim tlima , u sezoni kada su tla topla i vlažna i kad ima obilja površinskih voda-češća je ljeti i u jesen. Leptospire su vrlo osjetljive na komercijalne dezinficijense i sušenje,a u vodi (osobito vodama stajačicama-barama i sl.) preživljavaju više tjedana.

Izvori infekcije su bolesne životinje, kliconoše (životinje koje nisu bolesne ,ali nose uzročnika u sebi i izlučuju ga mokraćom) , životinje koje su preboljele infekciju ,ali kratko vrijeme nakon preboljenja još izlučuje bakterije mokraćom(točnije pas izlučuje do 700 dana). Divlji glodavci, miševi i štakori su doživotni kliconoše i izlučuju leptospire mokraćom i tako kontaminiraju okolinu npr. travu, površinske vode, blatnjave terene... Psi se inficiraju leptospirama preko usne šupljine(tj. probavnog trakta) i preko kože putem ozljeda kada idu preko bara, valjaju de u takvoj bari (vodi) ili piju onečišćenu vodu.

Predispozicija ne postoji jer su sve životinje bez obzira na dob,spol i vrstu ugrožene , no psi koji češće (općenito životinje) se kreću po blatnjavim, barastim ili pak često piju vodu iz bara, te lovački psi (koji idu u lov) imaju veću mogućnost da dobiju bolest.

Jednom kad leptospire dospiju u organizam nastupa septikemija i oštećenje mišića ,parenhimskih organa(bubrezi), te razaranje eritrocira (crvenih krvnih stanica). Bubrezi se oštećuju do te mjere da je mokraćom izlučuju uz bakterije i bjelančevine (što nije normalan nalaz), nastupa otežano mokrenje do prestanka izlučivanja mokraće te zadržavanje mokraće u krvi(uremija-urea u krvi).

Najteže obole psi mlađi od godine dana. Klinički se bolest očituje vrućicom (koja nemora biti jako izražena), povraćanjem, dehidracijom i uremičkim šokom. Povraćeni sadržaj i izmetnine mogu biti prožeti krvlju. Na vidljivim sluznicama(ustiju i kapaka) se vidi žutilo. Neugodan miris iz ustiju po mokraći nagovještava skoru smrt.

Dijagnostika se obavlja preko bakterioloških i imunoloških pretraga, s time da se bakteriološki može u prvim danima bolesti mikroskopiranjem krvi i dokazom bakterija iz krvi.

Liječenje antibioticima:penicilinom koji je lijek izbora za pse. Daje se penicilin G u mišićje ili intra-venozno dva puta dnevno 2-3 dana i nastavlja se fenoksimetil-penicilinom idućih 10 dana. Kliconoštvo u bubrezima (da ne izlučuje mokraćom leptospire) se otklanja dihidrostreptomicinom. Uz ovu terapiju liječi se i simptomatski usmjereno na probavni i krvožilni sustav.

Prevencija se obavlja imunizacijom polivalentnim cijepivom(cijepivo protiv psećih zaraznih bolesti-pučki)koje osim leptospire štite i protiv štenećaka. Imunost stečena ovakvom vakcinacijom traje protiv štenećaka godinu dana ,a protiv leptospiroze samo 6 mjeseci što je vrlo bitno za obnavljanje imunosti pogotovo kod pasa koji se često kreću po močvarni, blatnjavim područjima, te lovačkih pasa i spasilačkih pasa. Osim cijepljenja može se djelovati sustavnim suzbijanjem glodavaca oko kuće, jer psi držani vani su isto ugroženi ,te ako se hrane vani i ne pojedu obrok do kraja postoji mogućnost da glodavci uđu u zdjelice pojedu ostatke i međuvremenu kontaminiraju zdjelicu koja je na oko čista ,ali je izvor zaraze za pse.

zutica.jpg
Žutica kod pasa na sluznici usta
Vedran Babić