Bolesti

Posljednjih nekoliko godina uspjesi veterinara u liječenju malignih oboljenja u pasa značajno su porasli. Na raspolaganju su nove pristupačnije metode kao i moderni lijekovi.

Općenito možemo reži da su maligna oboljenja kod pasa dosta česta, no postotak oboljelih veoma je ovisan o geografskom položaju stanovanja, o zagađenosti okoline (selo ili grad) i sl. Isto tako je poznato da neke pasmine pasa posebno naginju nekima od tih oboljenja, a razlike nalazimo i uspoređujući spolove.

U praksi se najčešće susrećemo s malignim tumorima mliječne žlijezde kod kuja, prostate u pasa, sa limfoproliferativnim bolestima (leukemija, limfomi), te malignim tumorima kože. Važna je, kao i kod ljudi, rana dijagnostika. Svaka kvržica na vašem psu ne treba odmah pobuđivati sumnju na zloćudnu tvorbu, ali svakako je bolje da je prekontrolira stručna osoba. Radi li se o malignom oboljenju unutarnjih organa, treba obratiti pažnju na sve promjene u ponašanju psa, eventualnom iscjetku iz vulve, napinjanju kod mokrenja i defeciranja, šepanju i slično.

Vlasnici najbrže reagiraju radi li se o promjenama na koži. Za maligna oboljenja kože posebno su predisponirani boxeri, jazavčari, njemački ovčari, pekinezeri, pudle te španijeli.

Općenito najčešći karcinom u kuja je rak mliječne žlijezde i predstavlja 50 % svih bilo dobroćudnih, bilo zloćudnih tumora kod kuja. Vrlo mnogo se radi na istraživanju raka mliječne žlijezde, kako bi se pomoglo u istraživanju raka dojke u žena. Gradski psi žive u skoro istim uvjetima kao i ljudi, a s obzirom na kraću životnu dob, pa tako i brže biološke procese, kuje predstavljaju idealan model za proučavanje raka u žena. No kraća životna dob u pasa ima i nekih prednost kod liječenja zloćudnih tumora. Uspijemo li tako bolesnog psa održati na životu dvije godine, omogućili smo mu da koliko toliko kvalitetno proživi još jednu petinu svog prosječnog života.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.