Ugrizne rane vrlo su česta patologija kod pasa. Kod lovačkih pasa te drugih pasa koji mnogo vremena provode u šetnji šumom srećemo se sa ubodnim ranama te ogrebotinama.

Sa najružnijim ranama imamo posla nakon saobraćajnih nesreća u kojima stradavaju psi. Tu nastaju oderotine koje zahvaćaju velik dio kože koja je praktički "svučena" sa mišića ili kosti. Prilikom šetnje posebno po gradskim parkovima, često dolazi do posjekotina šape koje su uglavnom locirane ili na jastučiću ili nešto više na nozi i obično obilno krvare.

Opsežne rane ili rane koje obilno krvare nisu nimalo ugodan prizor za vlasnika životinje. Svaka takva rana je hitnoća te je intervencija veterinara poželjna što prije. No, dogodi li se takva nezgoda daleko od grada ili niste u prilici odmah dobiti pomoć na vama je da učinite sami koliko možete.

Ugrizne rane uglavnom su praćene jakim nagnječenjem tkiva i vrlo su sklone infekcije. Ukoliko krvarenje nije obilno, najbolje je da ih operete običnom vodom ili blagom otopinom sapuna.

Mlaz vode isprati će eventualne nečistoće iz rane. Nemojte odmah aplicirati na ranu razne antibiotske masti i praškove. Ukoliko je rana duboka, a ugrizene rane najčešće jesu, nećete napraviti nikakvu korist.

Što se tiče reznih rana, zapamtite da se rane mogu šivati u roku od 6 sati od nastanka, pa nastojte u tom roku dobiti veterinarsku pomoć.

Šivanje rane nije uvijek najbolja metoda liječenja. Ukoliko je rana vrlo prljava, ukoliko je duboka i stvara tzv "džepove" pustiti ćemo da zaraste bez šivanja, ranu ćemo redovito ispirati te tretirati kako bi stimulirali rast novog tkiva. Kod ubodnih rana koje ne krvare obavezna je aplikacija antitoksina tetanusa. Neke pasmine pasa posebno su osjetljive na ovu bolest, pa to svakako imajte naumu. Kod posjekotina koje obilno krvare pridržavajte se općih pravila prve pomoći. Povežite ranu čistom maramicom ili sličnim te zatražite veterinarsku pomoć.

Ukoliko dobro zategnete improvizirani povoj, većina takvih krvarenja ili će potpuno prestati ili će se znatno smanjiti.

Rane koje nastaju kao posljedica udarca automobila najčešće su velike, nedostaju komadi kože i zacjeljuju mnogo duže vremena. Za takve rane također vrijedi pravilo da ih je najbolje isprati mlazom vode i pripremiti se na dugotrajno ali uglavnom uspješno liječenje.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.