Korisne informacije

 

 

curica_i_pas_koji_rezi.gifZa koliko ste djece čuli da ih je pas ugrizao, dok  su njihovi roditelji i/ili vlasnici psa čavrljali par metara dalje od nemilog događaja?

Vjerujem da za neke znate i osobno, a to je zato što je puno vlasnika pasa (i roditelja) potpuno nerealistično u njihovim očekivanjima što se tiče pasa i djece. Potpuno se "isključe" i prestanu pratiti psa ili dijete - toliko se udube u svoje čavrljanje da ništa ne primjećuju, dok ne bude prekasno.

Postoji još jedan scenarij, koji se također često događa. Vlasnik vidi da je pas iznerviran, no ne želi povrijediti osjećaje svojih najboljih prijatelja govoreći njihovom djetetu da "prestane jahati rottweilera", ili ga zamoliti da prestane gaziti po dobermanovom repu!

Situacije poput ovih su najblaže rečeno eksplozivne, no vlasnik psa treba preuzeti inicijativu. Ako izgubite svoje najbolje prijatelje kada ih zamolite da drže svoje dijete podalje od vašeg psa, onda vam oni u prvom redu i nisu bili toliko dobri prijatelji.

Što je zadatak odgovornog vlasnika psa?

Odgovorni vlasnik psa ne bi smio dozvoliti da se takve situacije razviju. Nikad ne ostavljajte djecu  i pse da se sami zabavljaju dok vi čavrljajte s djetetovim roditeljima. Vrlo vjerojatno ni vi, a niti djetetovi roditelji, nećete primijetiti da dijete psa zadirkuje, dosađuje mu ili mu čak nanosi bol, iako je pas prema njemu nekoliko puta škljocnuo zubima ili zarežao.

Ukoliko se dogodi neizbježno, nije pas kriv - vjerojatno je upozorio dijete više puta i pokušao se maknuti od njega, no ono ga je slijedilo. Možda je čak i par puta škljocnuo u prazno pored djeteta, no to nitko nije primijetio - niti je to otjeralo nasrtljivo dijete. Roditelji i vlasnik psa mogli bi se vratiti u stvarnost uzvicima ugriženog djeteta, nakon čega slijedi nezasluženo odstranjivanje psa.

Krivnja za dovođenje psa u takvu situaciju očito je na vlasniku psa. Kao vlasnik, morate psa izvesti iz područja na kojem može doći u takvu opasnu situaciju i odvesti ga na sigurno područje, na koje dijete nema pristup. To trebate napraviti prije nego se udubite u čavrljanje ili kuhanje kave.

dogbite.jpgNo, niti roditelji nisu posve bez krivnje. Mnogi su sasvim zadovoljni ostavljajući dijete u igri sa psom (tako ne moraju stalno voditi računa o djetetovom ponašanju), čak i onda kada ne znaju ništa o ponašanju psa, ne posjeduju ga i ne znaju kakva bi mogla biti njegova reakcija na zadirkivanje. Reagirat će na vlasnika koji udaljuje svoga psa, na jednak način kao da je netko uzeo igračku njihovom djetetu. Kad im objasnite da pokušavate spriječiti da vaše dijete bude ugrizeno, izrazit će zabrinutost što držite "opasnog psa" u svojoj obitelji.

Kao odgovoran vlasnik psa, možda biste trebali pokušati educirati takve ljude objašnjavajući im da će svaki pas ugristi ako mu se dovoljno dugo dosađuje ili ga netko ozlijeđuje. Psi su emotivna, razumna stvorenja a ne igračke - ne bismo očekivali od nekog drugog djeteta da samo sjedi i dopušta da ga povrijede, zadirkuju, gaze, vuku ga za kosu i da ništa ne poduzima u vezi s time. Pa zašto onda ima toliko blesavih ljudi koji očekuju toliku toleranciju od pasa? Takav pas ne postoji!

Što je zadatak odgovornih roditelja?

Ako znate da ćete se upustiti u razgovor ili čak poslovni sastanak a vaše dijete je s vama, zamolite vlasnika psa da odvede psa dalje na sigurno mjesto, budući da smatrate kako vaše dijete nije dovoljno staro, da bi znalo na koji način se sigurno igrati sa psom. Ako vlasnik olako odbaci vaše brige govoreći kako je pas dobar i voli djecu, molim vas ustrajte i ponovite kako ćete se moći potpuno opustiti tek onda kad pas bude van dosega djeteta. Većina će vlasnika pasa tada maknuti psa, shvaćajući kako se brinete za svoje dijete. No i u ovom slučaju vrijedi prijašnje pravilo - ako vlasnik psa dozvoli da vaše inzistiranje na sigurnosti stane na put vašem prijateljstvu, tada to prijateljstvo od samog početka nije bilo vrijedno truda.

Ono što vrijedi kako za vlasnike, tako i za roditelje - budite odlučni i djelujte prije nego što dođe do nezgode. Ako postoji vjerojatnost da ćete se zapričati, nemojte se sasvim opustiti sve dok nije osigurana sigurnost kako vašeg djeteta, tako i vašeg psa. Oni ne smiju imati pristup jedno drugome, osim ako je vaša puna pažnja usmjerena na njih cijelo vrijeme koje provode zajedno.