Ne preporučuje se ljubimce špricati sredstvima koja su predviđena za namještaj (iako na sredstvima piše da nisu štetna za životinje), već sredstvima za životinje.

buhe-u-stanu

Buhe nisu niti malo zahtjevne životinje. Dajte im samo malo krvi i prašine. Pamtit ćete ih cijeli život, nažalost ne po dobrom. Osim po 'druželjubivosti' s kućnim ljubimcima i ljudima poznate su po neobičnim talentima - skakanju do 200 dužina svog tijela i mogućnosti da bez krvi žive duže vrijeme. Svoje sposobnosti koriste milijunima godina skačući, kada im se za to ukaže prilika na svaki 'obrok'. Dok se odrasle buhe hrane samo krvlju, njihove ličinke se hrane organskom materijom kao što je izmet odraslih jedinki.

Opasnosti za kućne ljubimce
Osim ugriza kod životinja uzrokuju upale i alergije, iziritirane svrabom životinje stalnim češkanjem oštećuju kožu, a ponekad stvaraju ranice. Suprotno mišljenjima da su kućni ljubimci ti koji u stan donose ove napasti situacija u praksi je malo drugačija. Samo pet posto buha živi na kućnim ljubimcima (najčešće za vrijeme hranjenja),a ostatak u okolini: u namještaju, zavjesama,madracima, tepisima, jastucima, u pukotinama između parketa i naravno u prirodi.

Žive i čekaju žrtve. Konkretnije sve toplokrvne životinje poput pasa,mačaka, kunića, glodavaca, ptica, a u nedostatku boljeg obroka počastit će se i ljudskom krvlju. Ako je vaš ljubimac imao buhe, a vi ste ga naknadno očistili od istih, ne otvarajte šampanjac jer razloga za slavlje nema.

Generalno čišćenje
Borba tek počinje. Dovoljno je da u vaše domaćinstvo uđe samo nekoliko krvopija i vrlo brzo bit će ih stotine. Kako biste ih se riješili ljubimce redovito kupajte i špricajte sredstvima protiv buha.Slijedi usisavanje cijelog stana , doslovce od poda do plafona (uključujući madrace, trosjede i ostali namještaj) ako treba i nekoliko puta. Nakon usisavanja obavezno bacite vrećicu za usisavač jer postoji mogućnost da u njoj i dalje ima živih buha.

Jastučnice, plahte, zavjese i slično operite u perilici rublja. Slijedi detaljno pranje svih površina, a kada cijeli stan sjaji slijedi dezinsekcija. Kupite neki sprej, poput Biokilla i njime našpricajte dijelove stana gdje vaš ljubimac inače boravi. Preporučuje se stan špricati svaka dva dana ( tri puta tjedno). Naglašavamo da se ne preporučuje ljubimce špricati sredstvima koja su predviđena za namještaj (iako na sredstvima piše da nisu štetna za životinje), već specijaliziranim sredstvima za životinje. Generalka se odnosi i na pseću kućicu ili box ako pas živi na otvorenom

Bolje spriječiti nego liječiti
Nakon tjedan dana buhe bi trebale biti stvar prošlosti (ovisi koliko ih se namnožilo), a sve navedeno dokaz je koliko je važno redovito čistiti prostor u kojem životinja boravi,ali i prevencija. Kako psa i mačku zaštititi od buha? Na tržištu postoji veliki broj sredstava protiv buha u obliku sprejeva, šampona, ogrlica i ampula. Redovito ih koristite, redovito čistite mjesto gdje boravi vaš ljubimac i problema ne bi trebalo biti.

Izvor: 24sata