Korisne informacije

savjeti.jpg

Ako kod kuće imate neku životinju, posebno se to odnosi na mačke i pse, nemojte rođenjem bebe promjeniti svoj onos prema njima. Oni su i dalje vaši dosadašnji ljubimci željni pažnje i ljubavi, te Vas i dalje vjerno vole. Vaša ljubav prema njima ne treba prestati samo zato što je u kuću došao novi član obitelji. Izolirate li ih oni će to osjetiti, a zbog toga se mogu osjećati potišteno, ljubomorno, izdano, povući se u sebe ili zbog ljubomore promjeniti svoje ponašanje. Kada stignete sa svojom bebom kući, nemojte ju odvajati i izolirati od Vašeg ljubimca. Bebi se neće zaista ništa dogoditi ako ju Vaš mali “Fido”  ili 'Mica' ponjuši i upozna. Tako će životinja shvatiti da je u kuću stiglo novo biće, kao dio njegove obitelji.  

Količina pažnje i ljubavi prema Vašim ljubimcima neka ostane jednaka i nemojte ih početi zanemarivati. Kada vaše dijete počne rasti, vidjet ćete koliko će ga prisustvo životinje obogačivati sa psihološke, pedagoške, sociološke, ali i duhovne strane. Nerjetko se događa da djeca uz svoje pse naprave i prve korake ili izgovore prve riječi. Oni su im među prvim prijateljima i prvim učiteljima.

Roditelji koji imaju životinju u kući, kao i oni koji ju namjeravaju nabaviti trebaju znati da mala djeca moraju provoditi vrijeme sa životinjama isključivo uz nadzor. Malo dijete nije svjesno da je životinja živo biće sa svim svojim emocijama i osjetilima. Iako će ga možda stisnuti iz ljubavi ili od sreće ono nije svijesno da životinja pritom osjeća nelagodu ili bol. Kako dijete raste, treba ga postupno osvještavati da su životinje živa bića, koja kao i oni imaju osjećaje (radost, tugu, strah), osjećaju bol i trebaju ljubav i pažnju bilo da se radi o malom hrčku ili zamorcu ili velikom zdepastom Bernardincu. Svi su oni divna bića koja traže vašu pažnju i ljubav.