pas_bozic.jpg

Pripadnici svjetskog jet seta svoje četveronožne prijatelja obasipaju dijamantima i "odjećom" s potpisom. Poznato je tako da je modni dizajner Eric Way nakon ekskluzivnih ženskih linija, na tržište "izbacio" i pseći kaputić s kristalima Swarovski, vrijedan 2.100 dolara.

No, taj poklon je sitnica s dijamantnim ogrlicama koje nose čiuvave Paris Hilton. Stoga nije ni čudo što su rekorderi po potrošnji na svoje kućne ljubimce - rastrošni Amerikanci. Oni, prema istraživanju, godišnje na svoje mezimce potroše 30 milijardi dolara, a Australci spiskaju stotinjak milijuna dolara.

Najrastrošniji Europljani su Nijemci koji troše tri milijarde eura. Dakle, po tome je jasno da već odavno za mnoge pse ne vrijedi uzrečica "pasji život". Koliko stanovnici Hrvatske troše na svoje četveronožne ili pernate prijatelje ne zna se, međutim, ponuda u specijaliziranim trgovinama sve je bogatija.

Tako u ovo vrijeme darivanja psu možete kupiti kompletić kostiju za svega desetak - petnaest kuna, lopticu za dvadesetak, poslastice koje također nisu skupe ili oprsnicu za tridesetak kuna. Oprsnica ima i skupljih, a cijena ovisi o kvaliteti, ali i "šminkeraju".

U većini trgovina one funkcionalne za male pse kreću se od 30 pa do stotinjak kuna, a slične su cijene za srednje i velike pasmine. No isto tako oprsnica od kože, u raznoraznim atraktivnim bojama, ukrašena bliještećim kamenčićima ili "markirana" može biti i nekoliko puta skuplja - stoji čak 500 - 600 kuna.

Cijene vodilica kreću se oko stotinjak kuna, a kaputići se na rasprodajama mogu naći već za tridesetak kuna. No ako vaš pas nije za "krpice s rasprodaje", udobniju zimu s toplim ogrtačem možete mu osigurati za dvjestotinjak kuna.

Osim kaputića za suho i jako hladno vrijeme, dobro će mu doći i skafander za kišu ili snijeg. Cijena onih s nogavicama, koji psa u cijelosti štite od blata kreću se od 200 pa do 400 kuna, ovisno o materijalu i trgovini, odnosno butiku u kojem kupujete.

pas_slavi.jpg Važno je znati kad kupujete odjeću za psa, da su veličine složene po dužini njegova tijela, od vrata pa do početka repa. Najmanja veličina je osam, namijenjena je čiuvavicama, pinčevima i ostalim minijaturama. Desetka će primjerice odgovarati standardnim maltezerima, mini pudlama i jorkširskim terijerima.

Najveći pseći broj je 32, a kaput te veličine mogu nositi doge, bernardinci i ostali golemi psi, koji se zapravo rijetko oblače jer dobro podnose hladnoću. Ipak, unatoč brojevima, najbolje je u kupnju odmah voditi i ljubimca i na licu mjesta isprobati artikle.

Mačkama pod bor možete staviti raznorazne grickalice, penjalicu, neki udoban jastuk ili "kućicu". Slatkiši se mogu naći za svega nekoliko kuna, ali penjalice (grebalice) koštaju i po nekoliko stotina kuna. Jastuci su od pedesetak kuna na više.

Ptice će također biti zadovoljne nekom ukusnom hranom, neke od njih razveselit će ogledalce ili sipina kost. U svakom slučaju, izbor je jako velik. Dakle, kad poklone kupujete rodbini i prijateljima, sjetite se i ljubimaca.

Vi koji ih nemate, možda biste ovoga prosinca mogli usrećiti neko napušteno stvorenje i pružiti mu topli dom. Nije važno radi li se o mački ili psu, važno je to da ćete tako steći prijatelja za cijeli život. Time ćete darovati i sebe neprocjenjivo vrijednim poklonom. E pa, sretno!