Korisne informacije
Iako to većina građana ne zna, a najveći dio vlasnika kućnih ljubimaca tu mogućnost ne koristi, i kod nas se već nekoliko godina mogu osigurati mačke i psi. Premije su na početku bile prilično visoke, pa gotovo nikoga da nisu ni zanimale.

Kako bi se približile financijskim mogućnostima građana i privukle ih da koriste njihove usluge, osiguravajuće kuće u posljednje su vrijeme značajno spustile visinu premija za kućne ljubimce. U Croatia osiguranju možete osigurati zdrave pse i mačke, i to čistokrvne, s rodovnikom.

premije-za-ljubimce3.jpg

Primaju i osiguranje za označene pse tartufare sa i bez rodovnika, te visokovrijedne označene pse i mačke, te ih osiguravaju od osnovnih opasnosti od uginuća i eutanazije, do bolesti i nesretnog slučaja.

Osim osnovnog osiguranja, u toj kući nude i dopunsko osiguranje pasa i mačaka na izložbama. Godišnja premija za osiguranje čistokrvnog psa čija se procijenjena vrijednost kreće oko tri tisuće kuna vlasnika će stajati stotinjak kuna.

Unatoč tako povoljnoj cijeni malen broj vlasnika koristi tu mogućnost, tako da je primjerice u 2004. godini bilo osigurano ukupno 99 pasa i mačaka, s ukupnom premijom od oko 26 tisuća kuna. U istoj godini vlasnicima kućnih ljubimaca isplaćeno je na ime štete gotovo 50 tisuća kuna.

premije-za-ljubimce2.jpg

Osiguranje ljubimaca nude i druge tvrtke, primjerice Agram i Jadransko osiguranje. No i tamo kažu da je zanimanje vlasnika za tu mogućnost izrazito slabo. U Agramu osiguravaju samo čistokrvne pse i mačke stare od šest mjeseci do osam godina.

Premija ovisi o vrijednosti osiguranog ljubimca. Zanimljivo je da Agram nudi i zdravstveno osiguranje ljubimca, ali samo uz uvjet da imaju ugovor s određenom veterinarskom ustanovom.

Iz iskustva osiguravateljskih kuća proizlazi, da vlasnici češće osiguravaju domaće životinje (krave i sl.) nego svoje ljubimce. Vlasnik koji nije siguran hoće li njegov pas nekad nekom pokazati oštrinu svojih zuba može se osigurati u Alianzu.

premije-za-ljubimce.jpg

Ta tvrtka ne nudi osiguranje ljubimaca, već osiguranje od štete koju oni mogu počiniti nekom drugom.

Vlasnik će za to plaćati dvadesetak kuna godišnje, a osigurana svota kreće se oko osam tisuća.

Dakle, iako nam ljubimca nikada i ništa ne može nadoknaditi, dobro je ipak znati da ga možemo osigurati i da je taj biznis polako, ali sigurno počeo puštati korijenje i na našem tržištu. Prije nego se odlučite dobro razmislite i detaljno se raspitajte što sve nude osiguravajuće kuće i po kojoj cijeni.