Korisne informacije
O pozitivnom djelovanju mačke na ljudsko zdravlje već su napisane priče i priče. No znanstvenici su utvrdili da podjednako blagotvorno na ljude, djeluje i glađenje pseće dlake.

 

Samo nekoliko minuta dnevno potrebno je milovati psa, pa će napetost, stres, anksioznost i sve prateće pojave koje uzrokuju psihička i srčana oboljenja biti znatno manje.

 

pas-dobar-za-zdravlje2.jpg

Srčani bolesnici za vrijeme hospitalizacije puno će se brže oporavljati, ako su u mogućnosti družiti se sa svojim psom, milovati ga i igrati se s njim. To su utvrdili znanstvenici u Dalasu, odnosno u njihovoj organizaciji za srce.
 
Do istog zaključka došli su i zdravstveni djelatnici i znanstvenici na kalifornijskom medicinskom sveučilištu u Los Angelesu, gdje je provedeno slično istraživanje. Tom prilikom je utvrđeno, da na zdravlje i raspoloženje srčanih bolesnika puno bolje djeluje prisutnost psa, nego volontera.
Naime, kod bolesnika koji su 12 minuta proveli s psom, anksioznost je bila 24 posto manja nego prije, a kod pacijenata koji su tih 12 minuta proveli s volonterom, anksioznost se smanjila za svega deset posto.

 

Još zanimljiviji podatak kaže, da su psi količinu hormona stresa endorfina kod pacijenata smanjili za 17 posto, a volonteri tek za dva posto. Studijom je utvrđeno, da i kratkotrajno maženje psa ima blagotvorno djelovanje na ljude sa srčanim oboljenjima, te njihovo psihofizičko i psihosocijalno stanje.

 

pas-dobar-za-zdravlje.jpg

Takva i slična istraživanja, kojih je posljednjih godina sve više, polako nam potvrđuju već od davnine poznatu tezu, da je pas čovjekov najbolji prijatelj. Sada nam i znanost to dokazuje, ali i objašnjava - zašto.
 
Pa, kad je tako, što čekate? Možda neko malo, napušteno štene čeka upravo vas, da vam pomogne u savladavanju zdravstvenih problema bilo koje vrste. Pokušajte, izgubiti nećete ništa, a dobit ćete nekoga tko će vas bezuvjetno voljeti.