Korisne informacije
psi-pomazu-autisticnoj-djeci
U istraživanju objavljenom u magazinu "Psychoneuroendocrinology" se navodi da psi pomažu autističnoj djeci da razvijaju socijalne vještine, jer ona teško razumiju osjećaje drugih ljudi.

Psi bi mogli predstavljati relativno jednostavno rješenje koje će pomoći djeci i njihovim porodicama da se nose sa životnim izazovima.
"Istraživanjem smo ustanovili da psi imaju direktan uticaj na nivo hormona stresa kod djece. Ni jedna metoda u prošlosti nije imala ovako značajan efekat", rekla je dr. Sonia Lupien, autor istraživanja.
Kako bi izmjerili nivo stresa, dr. Lupien i njen tim su mjerili količinu kortizola u pljuvački kod četrdeset i dvoje djece.
Kortizol je hormon koji proizvodi tijelo kao odgovor na stres, a detektuje se u pljuvački.
Njegov nivo u pljuvački je na vrhuncu pola sata nakon buđenja, a tokom dana postepeno opada.

"Uticaj pasa na nivo anksioznosti kod djece smo mjerili u tri vrste različitih uslova. Testirali smo djecu prije nego su imali psa, potom u periodu kada je pas bio sa djecom i konačno nakon što smo psa odvojili od djeteta", rekla je Lupien.
Tokom eksperimenta, roditelji su zamoljeni da popune upitnik koji se tiče ponašanja njihove djece prije, u toku i poslije druženja sa psom.
U prosjeku su roditelji naveli 33 problema sa ponašanjem prije uvođenja psa, a 25 u periodu boravka psa sa djetetom. Do sada ni jedna druga metoda nije imala pozitivan psihološki uticaj na autističnu djecu, piše "Daily Mail".

Izvor: Sarajevo-x.com