Korisne informacije
Nekadašnju izreku "živi sam k'o pas"  za nekog tko je sam, danas je zamijenila druga - živi samo sa psom. Blagotvornost braka ili života udvoje, koji mnogi ne žele iz različitih razloga, zamijenile su prednosti života s kućnim ljubimcem.

 

zdraviji-uz-psa3.jpg 

"Pas je uveo red u moj način života" - povjerilo se jednom prilikom naše poznato televizijsko lice, dodajući da se, zahvaljujući urednijem načinu života, lakše nosi i s teškom bolešću koju je imao.

Osim redu, pokazuju istraživanja, prisutnost mačke, psa ili nekog drugog kućnog ljubimca pridonosi poboljšanju zdravlja vlasnika. Zadnjih godina u svijetu je objavljeno nekoliko studija i istraživanja, koja dokazuju da su kućni ljubimci melem za ljudsko zdravlje, posebno psihu. Najviše blagodati daju i kod nas, ali i u svijetu najzastupljenije kućne maze - psi i mačke. Dodir i igra s njima, te milovanje njihove meke dlake, kod čovjeka izazivaju smirenost, snižavaju visoki krvni tlak, smanjuju nervozu i, vjerovali ili ne, poboljšavaju imunološki sustav.

 

zdraviji-uz-psa2.jpg

Posljednjih godina sve je više dokaza da su djeca, koja su od samog rođenja živjela s nekom životinjicom, zdravija i otpornija na raznorazne bolesti, posebno određene oblike alergija.
 
Tako istraživanje na američkom sveučilištu Visconsin govori, da djeca koja žive s kućnim ljubimcem upola manje obolijevaju od alergija od svojih vršnjaka, koji nemaju izravnog dodira sa životinjama.
 Isto tako, jedna studija s kalifornijskog sveučilišta pokazuje. da psi ljudima olakšavaju Alzheimerovu bolest, ali i pridonose psihološkoj stabilnosti ostalih bolesnika s teškim dijagnozama, primjerice oboljelima od AIDS-a.
 
Pomoć životinjice nezamjenjiva je i ljudima koji se bave stresnim poslom. Stoga nije čudo, što i najbolji svjetski menadžeri slobodno vrijeme provode igrajući se sa svojim psima ili mačkama. Uostalom, tko se još ne sjeća zaigranog Budyja u Bijeloj kući za vrijeme predsjednika Billa Clintona...
 
Pse ima i sadašnji američki predsjednik, a bivšeg predsjednika bivše države Jugoslavije i danas se mnogi sjete, kad vide bijele pudle. Mnogi svjetski glumci i glumice, mnogi biznismeni, teški teret svoje slave i odgovornog posla lakše nose uz pomoć ljubimca.

 

zdraviji-uz-psa.jpg 

I ništa manje važno - mnogi svom psu ili mački mogu zahvaliti što su sreli osobu svog života. Opće je poznato da se svi kvartovski vlasnici pasa manje-više poznaju, da je u šetnji s ljubimcem daleko jednostavnije uspostaviti kontakt s drugim ljudima... Uostalom, ako ste vi stidljivi, pas nije.  A kad on probije tu prvu barijeru, razgovor krene sam od sebe. Priča se o ljubimcu, hvali se onaj drugi, raspravlja se o njihovim navikama, sklonostima, karakteru... I nema potrebe za usiljenim razgovorom o vremenu. Osim toga, izložbe mačaka i pasa idealna su prilika da se, pored mjerkanja i procjenjivanja kvalitete onog drugog, vlasnici međusobno upoznaju, sprijatelje i zbliže.
 
Zato, osim izravnim pozitivnim utjecajem na vlasnikovo zdravlje, kućni ljubimac nabolje mijenja i socijalni život svog gospodara - povećava krug njegovih poznanika, prijatelja, a ako je riječ o samcima, i mogućih partnera.