Korisne informacije

Testom određivanja titra protutijela provjerava se učinkovitost cijepljenja protiv bjesnoće. Veterinar šalje, najranije 30 dana nakon cijepljenja, uzorak krvi u ovlašteni laboratorij u kojem se testom neutralizacije protutijela određuje titar protutijela koji mora biti barem 0,5 IJ/ml ili viši.

titra-protutijela

Ukoliko kućni ljubimac ne postigne traženi titar protutijela, cijepljenje se mora ponoviti. Test određivanja titra protutijela nije potrebno ponavljati na kućnim ljubimcima koji su redovito revakcinirani.

Ulazak u Republiku Hrvatsku dozvoljen je najranije 3 mjeseca od dana vađenja uzorka krvi za test, odnosno najranije 4 mjeseca od cijepljenja protiv bjesnoće.

Popis ovlaštenih laboratorija dostupan je na web stranici:
http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/approval_en.htm

Psi, mačke i pitome vretice koji dolaze iz visokorizičnih trećih zemalja (točka 3.) smiju ući u Republiku Hrvatsku samo ukoliko su cijepljeni protiv bjesnoće te ih prati dodatna potvrda ovlaštenog laboratorija o obavljenom testu određivanja titra protutijela kojom se potvrđuje učinkovitost cijepljenja izdana najranije 4 mjeseca od dana cijepljenja protiv bjesnoće. Kako se cijepljenje životinja može obaviti najranije u dobi od 3 mjeseca psi, mačke i pitome vretice mogu ući u Republiku Hrvatsku najranije u dobi od 7 mjeseci.

U slučaju povratka s putovanja iz visokorizičnih trećih zemalja i ponovnog ulaska u Republiku Hrvatsku (kućni ljubimci posjeduju hrvatsku putovnicu) psi, mačke i pitome vretice moraju ispunjavati slijedeće uvjete:

(a) da su mikročipirani
(b) da su cijepljeni protiv bjesnoće
(c) da ih prati dodatna potvrda ovlaštenog laboratorija o obavljenom testu određivanja titra protutijela kojom se potvrđuje učinkovitost cijepljenja. (Razdoblje od tri mjeseca od cijepljenja do ulaska kućnog ljubimca u Republiku Hrvatsku ne odnosi se na kućne ljubimce koji ponovno ulaze u Republiku Hrvatsku ukoliko je u putovnici navedeno i ovjereno od strane veterinara da je rezultat određivanja titra protutijela kod kućnog ljubimca bio zadovoljavajući prije napuštanja područja Republike Hrvatske.)
(d) da ih prati važeća putovnica za kućne ljubimce u kojoj je sve to evidentirano i ovjereno od strane veterinara.

*Posebni uvjeti za pse i mačke koji dolaze iz Malezije i Australije

Za pse i mačke koji dolaze iz MALEZIJE vlasnik ili odgovorna osoba mora priložiti potvrdu veterinara kojom se potvrđuje da:
a) Životinje u posljednjih 60 dana prije izvoza nisu bile u kontaktu sa svinjama,
b) Životinje nisu držane u objektima u kojima je u posljednjih 60 dana bilo pojave Nipah encefalitisa,
c) Životinjama je najviše 10 dana prije izvoza uzet uzorak krvi te su u nekom od laboratorija ovlaštenom za obavljanje testiranja na protutijela Nipah virusa podvrgnute IgG-ELISA testu s negativnim rezultatom.

Za pse i mačke koje dolaze iz AUSTRALIJE vlasnik ili odgovorna osoba mora priložiti potvrdu veterinara kojom se potvrđuje da životinje nisu držane u objektima u kojima je u posljednjih 60 dana bilo pojave Hedra bolesti.

 Ministarstvo poljoprivrede - Uprava veterinarstva