Trovanje pasa sredstvima za zatiranje insekata događaju se svakodnevno. Takva trovanja uglavnom su slučajna i dešavaju se kod kuće.

Vlasnici otrovanih životinja prvo potraže prvu pomoć telefonski. Ukoliko je došlo do neobične reakcije nakon tretiranja životinje nekim sredstvom protiv vanjskih parazita (buhe, krpelji) savjetovati ćemo vlasniku da odmah okupa psa te da hitno nakon toga dođe u ambulantu. Vlasniku preporučimo da prilikom kupanja otrovanog psa sebe zaštiti gumenim rukavicama. Ukoliko vlasnici sumnjaju da je ljubimac pojeo neko otrovno sredstvo, preporučimo da svakako sa sobom donesu sumnjivi materijal ili ako je došlo do povraćanja - povraćeni sadržaj.

Insekticide dijelimo u nekoliko skupina.

Prvu skupinu čine organofosfati i karbamidi, a njih možemo naći skoro u svakom domaćinstvu. Upotrebljavaju se za zatiranje mrava, žohara i sličnih napasti, a nerijetko ih sami vlasnici posipaju po psu ili maci jer su sredstvo protiv buha obično skuplja od ovih insekticida.

Simptomi trovanja ovim insekticidima vrlo su uočljivi. Do prvih smetnji dolazi nekoliko sati nakon kontakata sa inscekticidom bilo preko kože ili probavnog trakta. Javlja se slinjenje, suzenje, proljev, povraćanje pa i nekontrolirano mokrenje. Mišići se nekontrolirano grče, pa izgleda kao da se cijela životinja Igano trese. Obično nisu stabilni na nogama, šemeću, a može doći i do paralize nogu. Srećom, trovanja ovom vrstom insekticida uspješno se mogu izliječiti jer za te otrove postoji protuotrov. Važno je što prije doći do veterinara, a dužina liječenja i brod doza potrebno protuotrova ovise o količini polizanog, odnosno našpricanog sredstva. Važno je odstraniti preostale količine insekticida sa kože ili/i iz želuca pa bolesnu životinju treba okupati i isprati joj želudac.

U drugu skupinu insekticida spadaju organoklorini. Danas se vrlo malo upotrebljavaju, a uglavnom su u upotrebi kao sredstvo protiv tzv. žutih mrava u neboderima. Simptomi trovanja slični su epileptičkim napadima, a između napada životinja može izgledati sasvim normalno. Liječimo tako da odstranimo ev. otrov te dajemo sredstva koja će umiriti nadraženi nervni sistem.

Piretrini su vrlo često upotrebljavani insekticidi, relativno su sigurniji od ostalih, a kod nas je najpoznatiji Pitroid. Znakovi trovanja također podsjećaju na epilepsiju, no dolazi i do povraćanja, proljeva te jakog slinjenja. Uz pravovremenu terapiju, otrovani psi oporave se u roku od 72 sata. Dakle, sa insekticidima oprezno.

Imajte na umu da se većina trovanja događa zbog nepažnje vlasnika i nepravilne upotrebe sredstava za suzbijanje insekata.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.