omega_3_model.jpgPoznato je da su omega 3 i omega 6 masne kiseline esencijalne masti, budući da do njih obično dolazimo unošenjem hrane, za razliku od "obrađenih" ili zasićenih masnih kiselina. Bitno je da znate kako su omega 3 i omega 6 nužne kako za vaše tijelo, tako i za vašeg psa.

Što to onda znači za ljubimce koji pate od osteoartritisa? Tijelo pretvara zasićene masne kiseline u PG2, koji ima upalni učinak. S druge strane, omega 3 (PG3) kao i omega 6 (PG1) imaju protuupalni učinak na tijelo. Dosad bismo već svi trebali znati kako je bol koja prati osteoartritične bolesti vašeg psa ili vas samih rezultat upale.

Sredinom 90 - ih rađena su zanimljiva ispitivanja u sklopu knjige o prehrani dr. Atkinsa. Doktorova je preporuka bila kako bi ključni sastojak u borbi protiv svih artritičnih promjena trebale biti omega 3 masne kiseline. Zbog čega? Jer je jasno dokazano kako omega 3 olakšava bol i smiruje upalu.

Ono što je možda najzanimljivije u vezi preporuke dr. Atkinsa, da su klinička ispitivanja potvrdila da je već upotreba same omega 3 mliječne kiseline značajno smanjila bol kod oboljelih od reumatoidnog artritisa, što im je omogućilo da smanje svoju ovisnost o drugim lijekovima.

Ovime zatvaramo puni krug prema nekim od drugih metoda za uspješno suzbijanje artritične boli. Naime, takav način prehrane igra značajnu ulogu ako sagledamo cjelokupnu sliku. Ako jedemo manje zasićenih masnih kiselina, utječemo na odstranjivanje jednog od čimbenika u našem tijelu koji uzrokuje upalu. I obratno, povećavajući unos omega 3 i omega 6 masnih kiselina pomažemo svome tijelu i potičemo ga na proizvodnju anitupalnih obrambenih mehanizama.

Postoje li još neke blagodati u kojima možemo uživati koristeći omega 3 i omega 6 masne kiseline? Odgovor je jasno "da". Arterioskleroza je jedan od vodećih uzroka smrti u zapadnom svijetu (sužavajući kanale arterija, što vodi do srčanih bolesti). To znači da unos omega 3 i omega 6 masnih kiselina koristi našim tijelima i našim ljubimcima na još jedan način. Time zapravo smanjujemo rizik nastanka srčanih bolesti i mogućnost srčanog udara.