imunologija.jpgKako djeluje?

Imunološki sustav je obrana od infekcija uzrokovanim različitim faktorima kao što su virusi, bakterije i gljivice. Kad se aktivira protiv bilo čega, odnosi se prema tome kao prema stranoj tvari u tijelu i može prouzročiti brojne različite učinke. Kako umiru inficirane stanice, s njima umire i veliki broj imunoloških stanica. Upala također predstavlja dio procesa borbe protiv upale. Upala uzrokuje toplinu i ponekad je tjelesna temperatura povišena kako bi se ubili svi uljezi. Tijekom tog procesa, ubijene stanice trebaju biti izolirane i odstranjene.

Svaki put kad nešto uđe u tijelo ili je prisutno u tijelu u nezanemarivom broju, imunološki sustav kreće u akciju. Kao što možete vidjeti, mnoge se aktivnosti odvijaju tijekom tog procesa. To se događa svakodnevno u većem ili manjem omjeru.
 

Znaci iscrpljenog imunološkog sustava

1. Ponavljajuće infekcije koje se vraćaju neposredno nakon što je završen tretman antibioticima.

2. Alergije i problemi s kožom.

3. Kronična infekcija ili problemi poput curenja iz nosa koje nikad ne prestaje. To bi moglo predstavljati infekciju ili alergiju.

4. Velika podložnost buhama i drugim parazitima

 
Što slabi imunološki sustav?

1. Kad je imunološki sustav zdrav i jak, može uočiti infekciju i boriti se s njom prije nego što uopće osjetite bilo kakve simptome. Znači, imunološki sustav definitivno djeluje "iz sjene". No, ponekad kad je pas iscrpljen ili izložen tvarima koje oslabljuju njegov imunološki sustav, borci protiv infekcije mogu se brzo umnožiti i tada se imunološki sustav uključuje u veliku borbu. Tada simptomi postaju očiti za psa, a isto tako i za vlasnika.

2. Ponekad infekcija može predstavljati vrlo jaku bakterijsku upalu, s kojom se teško neprimjetno boriti i najboljem imunološkom sustavu.

3. Niz upala može dodatno oslabiti imunološki sustav.

4. Nažalost, izgleda da cjepiva i antibiotici imaju oslabljujući učinak na imunološki sustav.

5. Alergije na određenu hranu kao što je alergija na žitarice. Alergije neprekidno aktiviraju imunološki sustav i iscrpljuju ga.

6. Alergije može prouzročiti i izlaganje sprejevima i raznim kemikalijama.

7. Dugotrajno izmjenjivanje stanja stresa i opuštenosti.

 
caj_za_imunitet.jpgBiljke za imunološki sustav

Iste one biljke koje biste upotrijebili za izgradnju imunološkog sustava čovjeka, mogu se koristiti na psima. Razlika je samo u doziranju, odnosno primijenjenoj količini.

Brojne su trave koje imaju određeni učinak na imunološki sustav. Echinacea, andrographis, maslinovo lišće i astragalus grade imunološki sustav kad je oslabljen.

Češnjak može biti jednostavno dodan u hranu par puta tjedno i ima pozitivan učinak na imunološki sustav, no također sam proizvodi određeni antibakterijski i antivirusni učinak.

Sibirski ginseng, gospina trava i withania djeluju na adlrenalne žlijezde kako bi smanjili stres i tako smanjili pritisak na imunološki sustav.

Bilje za jetru kao što su maslačak, čičak i schisandra pomažu jetri da se očisti od umjetnih kemikalija. Zdrava jetra nužna je za zdravi imunološki sustav.

Biljke za limfu kao što je pokeroot pomažu u procesu eliminacije otpada putem limfnog sustava. To znači učinkovito odstranjivanje svih stanica ubijenih imunitetom za vrijeme infekcije.

Liječnik koji radi s biljem odabire bilje za jačanje imuniteta psa na temelju uzroka slabosti imuniteta. Puno je toga što sami možete učiniti kako biste pomogli svom psu ojačati njegov imunološki sustav.