Korisne informacije
Često se zna dogoditi da vlasnici žele potomstvo svog ljubimca, ali mačka ili pas nikako da se spare. Ukoliko ni nakon nekoliko parenja nije došlo do trudnoće, treba provjeriti u čemu je problem.

Detaljne pretrage moguće je napraviti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. U toj ustanovi postoji i klinika za poroditeljstvo, gdje se malim životinjama rješavaju problemi neplodnosti. Stručnjaci ističu, da postoje postulati koji dovode do zdravog životinjskog potomstva.

zivotinjska-neplodnost.jpg

Problemi s neplodnošću rješavaju se u pravilu ili hormonskim terapijama, ili umjetnim osjemenjivanjem. No, tijekom skotnosti kod ženke mogu nastati raznorazni problemi, pa zato ako primijetite bilo kakvu čudnu pojavu ili ponašanje vaše ljubimice u vrijeme skotnosti, potražite obvezno pomoć veterinara.

Bilo bi također dobro da na njegovu pomoć možete računati i tijekom koćenja, jer postoji mogućnost da će budućoj mami trebati stručna pomoć kako bi na svijet donijela podmladak. Poznato je, primjerice, da se kod malih vrsta pasa, često mora izvesti carski rez.

Veterinari kažu da to nije opasan zahvat ali vlasnici su često uznemireni, jer su svjesni toga da se nikada ne zna može li nešto krenuti po zlu. Zbog svega toga, najbolje bi bilo da kad okot počne, pozovete svog veterinara. O tome se s njim morate, jasno, dogovoriti unaprijed.