Korisne informacije

Imate li kućnog ljubimca, ne moramo trošiti previše riječi na sve njihove prednosti: umirujuće promatranje zlatne ribice kako kruži akvarijem, veselje nakon što je vaše štene uhvatilo svoju prvu lopticu, hladna površina leđa guštera ili onaj nevjerojatno sladak izraz na licu hrčka koji upravo 'tamani' svoju večeru.

Životinje definitivno mogu biti zabavne, no bez obzira na stupanj njihove slatkoće i vaše uzajamne ljubavi, važno je znati kako i kada u njihovoj blizini treba biti oprezan. Bez obzira radi li se o vašim ljubimcima ili životinjama koje susrećete negdje putem, prema njima se morate odnositi blagonaklono.

Naravno, što to točno znači, ovisi o životinji i prilici. Tako se 'blagonaklono', ukoliko je riječ o divljoj životinji, odnosi na pristojnu udaljenost s koje ćete proći pored nje kako se ona ni u jednom trenu ne bi osjetila ugroženom.

Dakle, pravilo broj jedan koje ovdje vrijedi je - ne prilazite životinjama u divljini i ne dirajte ih. Bez obzira kako vam se ta vjeverica, mali šišmiš ili tvor čine simpatičnim, suzdržite se. To što ste odrasli uz Mowglija ili Tarzana, ne znači da možete komunicirati sa životinjama, posebno ne divljima.

Zaboravite na onog simpatičnog susjedovog dalmatinera koji vam jede iz ruku, divlje životinje nisu navikle na ljude i mogle bi vaš dolazak shvatiti kao napad te uzvratiti na jedini način koji znaju kako bi se obranile. Nije isključena ni mogućnost da su negdje pokupile bjesnoću, a to je posljednje što vam treba u životu.

pristupanje-zivotinjama2.jpg

Oprezno i s ljubimcima

Kada ih nešto uzruja ili prestraši, vaši će vam ljubimci to itekako jasno dati do znanja, makar to sa sobom povuklo i nekoliko ugriza ili ogrebotina. Naravno, kao i za sve, i za ovo postoji nekoliko jednostavnih rješenja. Uostalom, sjetite se onih nekoliko pravila koja su vrijedila za malog Gizma i što se dogodilo kada ih se ljudi nisu pridržavali. Dakle, nikad nemojte:

- uznemirivati ljubimca dok jede ili od njega odvlačiti hranu i vodu;

- zadirkivati psa ili mačku tako da ih povlačite za rep ili uši;

- uznemirivati životinju dok spava;

- oduzimati im igračku ili kost ili im pred nosom izmicati nešto što žele primiti;

- pokušati doći blizu životinje koja je okružena svojim mladima. Majke su posebno zaštitnički nastrojene prema svojim mladima;

- brzo podizati hrčka, kunića, zamorca... Radite to polako i uvijek ih primite ispod trbuha (ne za uši, kao što ste možda vidjeli u crtiću); isto vrijedi i za iguane, guštere i zmije - primajte ih sporo i oprezno, a nakon 'igranja', obavezno operite ruke, jer gmazovi mogu biti prijenosnici raznih bakterija;

- gurati ruku u akvarij. Iako je većina ribica bezopasna, nikad ne znate koja bi mogla vašu potrebu da gurate prste u njezin dom pogrešno shvatiti i uzvratiti ubodima. Osim toga, voda u kojoj su ribice mogla bi na vašoj koži izazvati alergijske reakcije;

- prilaziti životinji koja izgleda bolesno ili ozlijeđeno.

Sva ova pravila, naravno, kao i za vašeg ljubimca, vrijede i za sve ostale kućne ljubimce vaših prijatelja, susjeda, rođaka, uz još jedan dodatak. Uvijek najprije pitajte vlasnika smijete li pridržati njegovog ljubimca. Ukoliko je odgovor potvrdan, obavezno najprije dopustite životinji da vam pomiriši ruku i tek tada je polako primite.

pristupanje-zivotinjama.jpg

Sretnete li se s nepoznatim psom čiji vlasnik, ako ga uopće ima, nije u blizini, nemojte ga dirati bez obzira koliko vam se na prvi pogled čini prijateljski nastrojen. Počne li trčati u vašem smjeru, nemojte se micati, jer će vaše trčanje u njemu potaknuti nagon da vas naganja iako ne nužno zato da bi vas ozlijedio.

Radije pokušajte ostati mirni i, pokaže li on želju da vas ponjuši, dopustite mu - to je način na koji vas provjerava. Krenete li se udaljavati, nemojte se previše žuriti, mahati rukama ili proizvoditi bilo kakvu buku, jer bi ga takve radnje mogle uznemiriti. Gledajte ispred sebe, a ne u njegove oči.

Ukoliko baš niste imali sreće i ugrizla vas je ili ogrebla životinja koja nije vaša, obavezno se obratite liječniku i potrudite se što je bolje zapamtiti o kojoj je životinji riječ te, ako je moguće, pronaći njezinog vlasnika kako biste saznali sve o njezinom zdravstvenom stanju. Isto vrijedi i za divlje životinje, za koje bi bilo dobro i upamtiti gdje ste ih posljednji puta vidjeli.