Korisne informacije

Neke, danas vrlo popularne pasmine pasa podliježu i kupiranju ušiju. To je zahvat kojim se uho tako skraćuje da stoji uspravno. Danas se taj zahvat vrši iz čisto estetskih razloga, a u posljednje vrijeme postoji tendencija da se napusti. Tako se uši kupiraju dobermanima, boxerima, njemačkim dogama... O tome želite li vašem psu kupirati uši ili ne, odlučujete sami, ukoliko kupiranje već nije obavio uzgajivač od kojeg ste psa kupili. Prije nego se odlučite za taj zahvat (jer pas tako izgleda ozbiljnije ili pak oštrije) morate biti svjesni toga da to nije baš samo tako tj. da uši ne stoje uspravno istog trena kada ih odrežemo, već da kod nekih pasa treba dosta truda i muke da bi uši stajale kako treba. Za kupiranje se uglavnom odlučuju oni vlasnici pasa koji namjeravaju svog psa izlagati na izložbama (estetski razlozi), a drugi jednostavno zato jer su vidjeli psa s kupiranim ušima i takav im se više sviđa. Protiv kupiranja su oni koji su psa uzeli s jednom jedinom namjerom - kao kućnog ljubimca. Takvim ljudima je sasvim svejedno kolike uši ima njihov pas i čak su im klempave uši vrlo simpatične.

Dakle, diskusija o tome kupirati ili ne pripuštena je vlasnicima. Zahvat se izvodi u potpunoj anesteziji, u starosti od dva do tri mjeseca. Šavovi se skidaju za 10 dana, a tih 10 dana pas mora nositi zaštitni ovratnik kako ne bi češkao ranu i raskrvario je. Uši su ovijene samo prva 2 do 3 dana, a zatim se stavljaju tzv. "praćke" - konstrukcija od žice koja drži uši u željenom položaju. Nakon skidanja šavova kod pasa je cijela priča gotova, a kod drugih, na žalost tek počinje. Ne stoje li uši u željenom položaju psa očekuje nošenje praćki više tjedana, a ponekad i mjeseci, a vlasnika očekuje redovito masiranje ušiju, te briga oko sve većeg psa koji sve teže podnosi komad željeza na glavi i plastike oko vrata.

Visina odrezanog uha stvar je kako mode, tako i ukusa vlasnika. Možete zahtijevati više ili niže uho, ali najbolje je da odluku o tome prepustite veterinaru. (Visina uha mora odgovarati općoj formi glave). Jasno je da će više uho teže stajati. pa tzv. visoko rez preporučujemo isključivo iskusnim uzgajivačima koji će takvo uho znati uspraviti. Briga oko dizanja ušiju je na vlasnicima, a veterinari uskaču jedino u slučaju da je potrebna korekcija ušiju, odnosno ponavljanje kirurškog zahvata. Danas izložbeni psi ne moraju imati kupirane uši i to ne bi smjelo utjecati na odluku suca.

No svi smo još uvijek navikli vidjeti dobermana ili dogu s dignutim ušima...

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.