Korisne informacije
Ako želite psa samo kao ljubimca, a ne kao izložbeni primjerak, ako vam je svejedno koje će rase biti, ako vam treba prijatelj, a ne šminkerski dodatak - tada se, umjesto za kupnju, odlučite za udomljavanje psa.
Udomiti se osim odraslih pasa, koje su njihovi nesavjesni i neosjećajni bivši vlasnici izbacili na ulicu, može i štene. Nerijetko se, naime, događa da se na ulici i u azilu za pse nađe i skotna kujica i tek okoćeni psići.

kupujte-kod-uzgajivaca.jpg

Ako ipak želite određenu vrstu psa, upoznajte se prije kupnje sa standardima pasmine. Standard predstavlja idealnu sliku određene vrste, a propisuju ih međunarodne kinološke organizacije. Psi koji su najbliži tim idealnim standardima pobjeđuju na izložbama.

Veliki utjecaj na cijenu rasnog psa imat će i status roditelja.

Iskusni uzgajivači i dobri poznavatelji pasmine, prvenstveno suci, znaju procijeniti hoće li štene izrasti u dobrog izložbenog psa. Zato, kad kupujete psića za izložbe i uzgoj, tražite pomoć nekoga od njih.

Nikada nemojte kupiti psića prije navršenih makar dva i pol mjeseca, iako je idealno uzeti tromjesečnog mališana. Dotad će se pravilno socijalizirati i naučiti ponašati, a sisanjem majčinog mlijeka steći će laktogeni imunitet koji će ga u kasnijem životu štititi od mnogih bolesti.

Također ,prije kupovine šteneta dobro pogledajte majku i oca jer, u pravilu, od dobrih roditelja i podmladak bude dobar. Nasljedne osobine se prenose s oba roditelja, zato nije dovoljno vidjeti samo majku.

Raspitajte se kod uzgajivača je li štene očišćeno od parazita i koja je cjepiva do trenutka odlaska iz legla dobilo. Prodavač je dužan prodati u potpunosti zdravo štene očišćeno od parazita i cijepljeno protiv zaraznih bolesti.

kupujte-kod-uzgajivaca2.jpg

Raspitajte se kakve su mu navike, koju vrstu hrane i od kojeg proizvođača jede.

Ukoliko kupujete vrstu koja treba imati kupiran rep ili uši (iako se posljednje vrijeme standardi mijenjaju, pa je toga sve manje), imajte na umu da je uzgajivač to dužan napraviti. Rep je najbolje kupirati već pet-šest dana nakon koćenja, a uši se kupiraju nakon navršenog drugog mjeseca života.

Prilikom kupnje rasnog psa treba voditi računa da se cijena većine pasmina kreće u stotinama eura. No, nigdje ona nije utvrđena ni jednim propisom, već je stvar dogovora prodavača i kupca. Cijenu određuju više činitelja, a presudan je, kao i u svemu, odnos ponude i potražnje.

Tako će rasa koja je rjeđa i traženija biti skuplja, a veliki utjecaj na cijenu imat će i status roditelja - ukoliko je riječ o šampionima, cijena mladunčeta će biti veća. Uzgajivač u cijenu ubraja i novce potrošene za zdravstvenu zaštitu štenca.

Kupljeno štene od uzgajivača je najbolje uzeti u prijepodnevnim satima. Vodite računa o tome da će biti tužno zbog odvajanja od majke i braće i sestara, te da će mu trebati određeno vrijeme da se prilagodi i upozna za njega novu sredinu i nove osobe.

Raspitajte se kakve su mu navike, koju vrstu hrane i od kojeg proizvođača jede, koje poslastice voli, u kakvoj košarici je spavao, kako bi razdoblje navikavanja i vama i njemu bilo što bezbolnije. I ono najvažnije - izbjegavajte švercere koji prodaju najčešće nelegalno uvezene psiće.