Korisne informacije
Razmislite kako ćete i gdje provesti sljedeće ljeto. Ako je vaš izbor krstarenje, onda svakako u planiranju života na brodu mislite i na svog psa ako ga imate.

Osim vas i on će uživati u radostima mora i kupanja. No i na moru, kao i kod kuće, morate voditi računa o njegovoj sigurnosti i svim mogućim nepredviđenim okolnostima. Pretpostavljamo da već znate kako na svakom brodu morate, uz mali čamac, imati i pojaseve za spašavanje.

Za svog ljubimca također morate imati tzv. life-jacket da vam se, ako zatreba, nađe pri ruci. Takav plutajući kaputić psa će držati na površini mora. U opskrbljivanju kućnih ljubimaca tzv. life-jacketom najdalje su otišli Amerikanci.

life-jacket.jpg

Takva plutajuća odijela ili, ako više volite pojasevi za spašavanje, rade se od istog materijala kao i oni za ljude, imaju fluorescentnu boju i reflektirajuće trake za bolju vidljivost. Na leđima tog kaputića nalazi se ručka, pomoću koje se ljubimca može jednostavno izvući iz mora.

To je posebno važno u slučajevima kad ga iz mora izvlači nepoznata osoba. Life-jackets za pse izrađuju se u nekoliko veličina, tako da svaki lajavac može dobiti svoj broj. Za male pse do osam kilograma predviđena je extra small veličina, a onima nešto većima, do 11 kilograma, prilagođena je veličina small.

Medium odgovara psima do 23 kilograma, large do 32, a extra large poslužit će psima do 70 kilograma. Cijene tih kaputića odgovaraju veličini i kreću se od dvadesetak do četrdeset dolara.

Među najpoznatijim proizvođačima psećih pojaseva za spašavanje su tvrtke Urban Axis iz Columbusa u Ohiju, te Paws abord iz Indianapolisa. Iako takve pojaseve za spašavanje za kućne ljubimce još nismo pronašli u našim trgovinama, naručiti ih i kupiti možete putem Interneta, između ostalih i od Urban Axisa.

Ako to učinite sada, na ljeto sa svojim ljubimcem bezbrižno možete na krstarenje. Iako su psi dobri plivači i premda se nadate da nikakvih problema na moru nećete imati, što vam i mi želimo, ipak se ne dajte iznenaditi. Pripremite sve što bi vama i vašim ljubimcima u neželjenim okolnostima moglo spasiti život.