Njega psa
Mnogi vlasnici pasa misle kako je šišanje kućnih ljubimaca rezervirano samo za one koji posjećuju izložbe, odnosno, da je to stvar "šminke". No rezultat šišanja nije uvijek izložbena frizura, nego uredan i čist pas, pa zato to spada u higijenske zahvate.

S dlakom na leđima obično nema većih problema. To je dio tijela koji nije naročito osjetljiv, pa će većina pasa dozvoliti češljanje i tako održavanje dlake. Međutim, dlaka ispod pazuha, na trbuhu i posebno između jastučića na šapicama često će stvarati probleme i vlasniku i životinji. Šape su jako osjetljive i mnogi naši prijatelji osjećaju se vrlo neugodno kada im želimo ošišati dlake među prstima. Nakon nekog vremena, i više neuspjelih pokušaja, ta se dlaka pretvori u tvrdi grumen, pun kamenčića, iveraka i travki, dolazi do povrede šape i šepanja. U toj cijeloj zapetljanciji, nemoguće je otkriti uzrok bez da sve odstranimo. Redovito uređivanje šapa svakako je preventiva takvih problema. Nerijetko sam u ambulanti vidjela pse, koji su dovedeni jer se napinju za veliku nuždu. Jednostavno je trebalo malo podignuti rep i tamo bi sami vlasnici vidjeli očiti smrdljivi uzrok u vidu slijepljene dlake s "onim drugim".

Grude dlaka i prljavštine ne dovode samo do spomenutih problema, već je koža ispod toga najčešće crvena i upaljena. Ispod takvog neprirodnog "pokrivača" promijeni se i vlažnost i temperatura, kao i količina zraka i sve moguće bakterije koje tamo i inače žive, naprosto podivljaju i stvaraju dodatnu nelagodu psu.

Redovitim češljanjem to možete spriječiti, ali na žalost mnogi vlasnici češljaju kućne ljubimce samo površno, ili pak to prepuste djetetu, smatrajući češljanje psa nešto slično češljanju Barbike.

Efektivno češljanje je ozbiljan posao koji zahtijeva i trud i vrijeme te relativno odgojenu životinju, koja to dozvoljava. Ako nemate vremena, ne polazi Vam od ruke, ili Vam se jednostavno ne da toliko gnjaviti biti će dovoljno da Vašeg ljubimca jednostavno odvedete na šišanje jednom u tri mjeseca, a neke i rjeđe, ovisno o dlaci.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.