O psima

Najjednostavnije ćemo razmotriti složeni pseći prerađivač hrane  putem pojedinih dijelova utrobe, od kojih je svaki zadužen za specifičan zadatak. Ti dijelovi najčešće imaju vlastite žlijezde što proizvode enzime, po­trebne za obavljanje tog posla.

Redoslijed razgradnje teče ovim slijedom:

1.  usta i žlijezde slinovnice
2.   jednjak
3.  želudac
4.  dvanaesterac, tanko crijevo i gušterača
5.  jetra
6. debelo crijevo i rektum

Usta
Nakon što pas postane svjestan da je hrana blizu ili da će to uskoro biti, probavni sistem započinje radom. Žlijezde slinovnice započi­nju u ustima stvarati slinu kako bi započelo probavljanje hrane što stiže. U većini kuća sa psima, otvaranje određenog ormara ili zvuk otvarača za konzerve je dovoljan da započne stvaranje sline!

Uloga sline
• slina djeluje kao ljepilo što pomaže da se kuglica hrane zadrži na okupu, i ujedno podmazuje jednjak da olakša prolaz hrane
• slina sadrži enzim koji u ustima započinje razgradnju škroba - on se izlučuje u hranu i nastavlja djelovanje u želucu
  slina također čisti jezik
  osjet okusa je djelomično ovisan o djelovanju sline koja sastojke hrane ispire  na okusne bradavice
  isparavanje sline s jezika je jedan od načina regulacije tjelesne temperature psa.

probavni-sustav.jpg

Od usta do želuca
Pas uzima hranu u usta i žvače je snažnim čeljustima. Jezik oblikuje hranu u kuglu, pomiče je u stražnji dio usta, podiže kroz grkljan, prebacuje preko dušnika u jednjak koji se otvara da je primi i nakon toga se zatvara. Taj vrlo složeni manevar, što uklju­čuje na desetke malih mišića i čitav niz odlično usklađenih živčanih naredbi, može se opisati jednom jedinom riječju - gutanje.

Mišićni proces nazvan peristaltičkim giba­njem tjera hranu kroz jednjak slično kao što prstima iz tube istiskujemo pastu za zube. Jednjak ima deblje stijenke i rastezljiviji je od crijeva, tako da pas može progutati prilično velike komade hrane - ali i kosti, kamenje ili male igračke - premda oni nakon toga mogu zapeti u želucu ili tankom crijevu . Jednjak pomiče hranu kroz grudni koš u želudac. Ventil zvan sfinkter za trenutak se otvara da propusti kuglu hrane, a zatim se čvrsto zatvara.

Probava u želucu
Stijenke psećeg želuca su podijeljene u dva približno j ednaka područj a - kardij u i pilorus. Prvo područje sadrži želučane žlijezde koje stvaraju kiselinu i enzim što proizvodi pepsin za razgradnju bjelančevina u hrani. U pilorič-nom području su žlijezde za stvaranje sluzi koja sprečava enzime da razgrade želudac, te da održava hranu vlažnom.

Dvanaesterac
Nakon što su se u želucu nalazile tri do četiri sata, male količine hrane se premještaju u dvanaesterac. Žlijezde u dvanaestercu stvaraju debelu alkalijsku izlučevinu koja započinje neutralizirati kiselu hranu iz želuca, a također zaštićuje crijevo od kiseline. Drugi važni probavni enzimi ulaze u dvanaesterac iz gušterače.

Do trenutka kad je hrana prošla kroz tanko crijevo, enzimi su završili svoj posao i hrana je razgrađena u sastavne dijelove od kojih se većina apsorbira. Najveći dio vode, prisutne u hrani, se reapsorbira u debelom crijevu prije no što prođe u zadnje crijevo i konačno se odstrani kao izmet.

Gušterača
To je masa tkiva što se nalazi u petlji dvanaesterca, pokraj želuca. Dolazak hrane u dvanaesterac potiče izlučivanje gušteračnih sokova. Osim probavnih enzima, gušterača također stvara inzulin koji pomaže uskladištenje glukoze. Nedostatak inzulina uzrokuje šećernu bolest ili dijabetes.

Jetra
Jetra, najveći zasebni organ u tijelu svih životinja, ustvari je vrlo važna kemijska tvornica. Ona obavlja nekoliko funkcija koje su vezane uz krv, spremanje hrane i izlučiva­nje toksina (otrova).

Žlijezde i hormoni
Mnoge žlijezde u tijelu psa dijele se u dvije skupine - egzokrine i endokrine žlijezde.
Egzokrine žlijezde izlučuju prema van i uključuju slinovnice, znojne i mliječne žlijezde, te žlijezde u želucu, ustima i jednjaku.
Endokrine žlijezde izlučuju prema unutra. One putem krvi šalju kemijske glasnike (hormone), i uključuju hipofizu, štitnjaču, jajnike i testise.

Mehanizam povratne sprege
Hipofiza je malo zadebljanje na donjoj strani mozga. Ponekad se naziva glavnom žlijezdom  jer upravlja većinom drugih žlijezda, stvaranjem stimulirajućih hormona, od kojih svaki potiče na rad jednu od drugih žlijezda da stvori vlastite hormone. Hormoni stvoreni u ciljnoj žlijezdi djeluju na hipofizu tako što zaustavljaju stvaranje stimulirajućeg hormona, zaustavljajući tako proces.