O psima

Prsni koš je zatvoren rebrima i ošitom. Većinu prostora unutar njega zauzimaju pluća. Srce se nalazi u sredini prsnog koša, tako što njegov vršak upravo dodiruje rebra. Oba organa - srce i pluća - se pokreću; da bi se izbjeglo međusobno smetanje ili mogućnost sljepljivanja, svaki je smješten u vlastitu sklisku vrećicu-ovojnicu.

Kroz prsni koš također prolazi cjevasti jednjak, koji provodi hranu od usta do probavnog sustava u trbušnoj šupljini.

prsni-kos.jpg

Srce
Pas ima standardno  srce sa četiri šupljine kao i svi sisavci. Dvije pretkomore (pretklijetke) prazne krv u moćne komore (klijetke) koje tjeraju krv po tijelu. Desna klijetka tjera krv u pluća gdje se odstranjuje ugljik dioksid i preuzima kisik. Krv se iz pluća vraća u lijevu pretklijetku koja je prebacuje u lijevu klijetku, i nakon toga ona odlazi dalje po tijelu. Otpor kolanju krvi je veći u ostatku tijela

nego u plućima, pa je lijeva klijetka veća i jača od desne. U stijenku srca ugrađena su dva pacemakera koji mišićima šalju uskla­đene naredbe, i kažu kad se moraju stegnuti, a kad opustiti.

Dušnik i pluća
Ulaz u dušnik je grkljan, sastavljen od nekoliko hrskavičnih segmenata. Glasnice se nalaze upravo unutar tog otvora.

Dušnik je cijev građena od hrskavičnih prstenova. Ona vodi dolje do pluća gdje se dijeli u dušnice, koje se opet dalje dijele. Na kraju, zrak stiže do plućnih mjehurića, malih membranskih vrećica s krvnim žilicama u stijenkama. Na tom se mjestu odvija izmjena plinova, krv napušta ugljik dioksid, a uzima se kisik.