O psima

dalmatiner.jpgZAGREB - Psi pripadaju obitelji Canidae, koja uz njih uključuje vukove, kojote i lisice, iako su psi evoluirali prije 60 milijuna godina.

Današnji domaći psi izravni su potomci vukova koji su se počeli pripitomljavati prije 12.000 godina.

Ljudi su ih koristili kao čuvare stoke, te kao pomoć pri lovu. Birani su primjerci sa posebnim karakteristikama koje su bile tražene, što je i rezultiralo raznolikim vrstama pasa koje se danas mogu naći.

Vrsta Saluki javlja se u Egiptu prije 2.100 prije Krista, a smatra se kako je upravo ta vrsta spomenuta i u Bibliji. U staroj Grčkoj i Rimskom Carstvu razvijene su brojne vrste pasa koje se mogu naći i danas.

Dalmatinci su, u 19. stoljeću, uvježbani da trče uz kočije kako bi plašili druge pse da se ne približavaju konjima i plaše ih. Također su korišteni kao čuvari vatrogasnih kočija, te su zato i postali simbolom vatrogasne službe.

Psi u divljini

Preci svih pasa su sivi vukovi (candis lupus) s kojima dijele 99 posto identične genetske strukture. Oni su mesožderi koji u čoporima love velik plijen (poput jelena, sobova, bizona itd.). Teritorijalne su životinje i mogu preći velike udaljenosti u potrazi za hranom.

 

vuk.jpg

 

 

U čoporu se najčešće nalazi od 6 do 10 vukova koji žive u hijerarhijskom sustavu. Samo se dominantni mužjak i ženka pare iz čopora. Pare se u siječnju, a nakon 60-tak dana ženka rađa od 5 do 9 mladunaca.

Postoje mnoge legende o posobnom odnosu između vuka i čovjeka (poput priča o čoporima koji su odogojili napuštenu djecu kao vlastite mladunce).

Sjetite se samo vučice iz legende o Romulu i Remu. Ili malog Moglija iz Kiplingove Knjige o džungli.

Moderne vrste pasa (bez obzira na veličinu) još uvijek dijele s vukovima mnoge iste karakteristike. No, na nekim je vrstama pasa odličje vukova vidljivije nego na drugima.

vucko.jpg

 

Zajedničke karakteristike vukova i pasa:

- čoporativno ponašanje (u slučaju domaćih pasa alfa mužjak njihov je vlasnik)

- dominantan/pokoran odnos (naprimjer spuštanje glave prema tlu, uvijanje repa označava pseću pokornost prema svom vlasniku)

- agresivnost i teritorijalnost (psi čuvaju teritorij koji su prisvojili, odnosno dom u kojem žive)

- socijalizacija (vukovi se igraju i socijaliziraju kako bi vezali za čopor i usavršili vještinu lova)

- jurnjava (kada se plijen prepadne i bježi vukovi instiktivno potrče za njim - ovo je ponašanje često vidljivo kod pasa kada trče za automobilima)

- bježanje (kada su uplašni vukovi instinktivno bježe - isto to rade i psi, pogotovo kada ih prapadnu glasni zvukovi poput munje, vatrometa ili usisavača)