O psima

 

 

old_dog.jpgU većini starijih pasa nalazi se još puno života. Proizvođač psećih lijekova Ceva uvjeren je kako se veliki broj starijih životinja nepotrebno eliminira, jer postaje teško brinuti se za njih zbog senilne demencije.

Kako stare, psi mogu razviti probleme u ponašanju. Simptomi uključuju smetnje u obrascu spavanja (pas će možda hodati lijevo - desno zavijajući). Zbunjenost ili dezorijentiranost (buljenje u prazno satima), zaboravljanje pravila za obavljanje nužde (ili izostanak traženja da ga pustite van), nedostatak interesa za igru, ili prestanak traženja da ga vlasnik pomazi.

Tako bolestan pas naizgled će odbijati izvršiti najjednostavnije naredbe, ili se neće odazivati na svoje ime. Mogu imati napade panike - zavijati u sitne jutarnje sate, uzbunivši vlasnike. Preko dana mogu pokazivati malo interesa za maženje - i još manje interesa za vježbanje. Često će se doimati zbunjenima i odsutnima u nekom svom svijetu. Svi ovi simptomi tipični su za psa koji pati od senilnosti.

Dok vlasnike zabrinjava stanje njihovog psa, za njega je to još teže. Vrlo malo sna i gotovo nikakav interes za vlasnika i okolinu koja ga okružuje zacijelo je vrlo neobično iskustvo za psa. A kad vidi svog psa tako potištenoga, svaki vlasnik bi se osjećao bespomoćnim. Danas postoji pomoć u vidu lijekova. Odmjerena dnevan doza lijeka može pomoći starijem psu da ponovno uspostavi kontakt sa svojom obitelji.

tablete_za_stare_pse.jpgSelegilin hidroklorid je lijek koji oponaša kemikalije koje se prirodno nalaze u mozgu i pomaže povratiti funkcije koje su se izgubile kroz proces starenja. Pas od njega neće postati umiren ili omamljen, to je lijek od kojeg se ne može postati ovisan, a napredak se može uočiti već kroz nekoliko tjedana.

Promjene u ponašanju i osobnosti gotovo su neizbježne kako proces starenja započinje utjecati na srce i mozak psa. Ponekad je učinak vrlo blag i pas samo usporava tempo na jednak način, kao što bi to napravili i ljudi ili druge životinje s godinama. U nekim slučajevima međutim, te će promjene nalikovati na simptome Alzheimerove bolesti, uslijed čega se psu može činiti kako je postao stranac u vlastitom domu.

Ovaj novi lijek već je dostupan u nekim državama, jedino ime proizvoda može varirati od zemlje do zemlje, no generičko (izvorno) ime lijeka svuda je jednako.