Mogu li tek rođena beba i kućni ljubimci zajedno? Odgovor svim nevjernim Tomama je - ne samo da mogu, nego su odlična kombinacija! Već je i znanstveno dokazano da djeca koja odrastaju s ljubimcima, imaju manje zdravstvenih problema, posebno alergija, od ostalih.

Kad je naša prijateljica dobila bebu, u njezinom domu već su živjele tri mačke. Bojali smo se kako će sve to funkcionirati.

Nakon prvotne znatiželje i 'izbivanja' mačaka iz kreveta i spavaće sobe, sve je ostalo isto. One su i dalje šetale gdje su htjele, igrale se po čitavom stanu i nisu smetale bebici.

uz-psa-zdravo-dijete3.jpg

Kako je dijete raslo, suživot između njega i mačaka postajao je sve intenzivniji - mazili su se i igrali. Poznati su također i slučajevi beba koje su se prvi put na vlastite noge osovile zahvaljujući psu. Držeći se za njegova leđa i dlaku učinile su prve korake. Zato dilema - mogu li kućni ljubimac i beba zajedno - jednostavno ne postoji.

Svog kućnog ljubimca, posebno ako je riječ o psu, trebate pripremiti na dolazak novog, najvažnijeg člana vašeg kućanstva i podučiti ga određenim pravilima koja će nakon toga vrijediti.

Pas obitelj doživljava kao svoj čopor i vođa tog čopora ste vi. On mora biti svjestan vašeg autoriteta i očekivati jasne naredbe što smije, a što ne.

Bilo bi dobro da se vaš pas navikne na prisutnost djece u stanu. Zato ako imate prijatelje koji imaju malu djecu, a vole životinje, pozovite ih da vam dođu u goste. Pojedini stručnjaci također savjetuju da se snimi dječji plač i postupno pušta psu ili mački kako bi se na njega pravodobno navikli.

Preporuka je također - to raditi malo pomalo, odnosno prvi put pustiti najtiše, a onda glasnoću postupno povećavati. Ako su vaš pas ili mačka s vama dijelili krevet i sobu, ipak, kad shvatite da vam dolazi prinova, ljubimce bi iz sobe trebalo nježno, ali odlučno izbaciti.

uz-psa-zdravo-dijete2.jpg

Na činjenicu da je to za njih postala zabranjena zona trebali bi se naviknuti mjesecima prije nego što beba dođe, kako bi se manje osjećali odbačenima i ljubomornima. Naime, kad beba dođe u kuću, ljubimci shvaćaju da više nisu u centru pažnje i nisu najvažniji na svijetu.

Zbog toga neki od njih mijenjaju ponašanje, ljute se, odbijaju hranu ili u znak protesta nuždu obavljaju tamo gdje nikada nisu - po stanu.

Postoje također preporuke da se drvena, odnosno obična vrata zabranjene sobe zamijene mrežastim vratima kako bi ljubimac, a posebno ako je riječ o psu, imao mogućnost uvida što se u toj, njemu nedostupnoj sobi, događa. Dijete i ljubimca treba nježno i postupno upoznavati.

Zato, uz oprez dakako, dopustite psu da pomiriše bebu, da ju, ako želi, poliže po ruci, i ako je bio dobar i pristojan, a to prvenstveno ovisi o tome kako ste ga vi odgojili, nagradite ga. Budite nježni s psom, nemojte ga zanemarivati. Ako ste ga ranije vi vodili u šetnje, nastojte to raditi i ubuduće.

Zajedničke šetnje vas i djeteta s vašim psom neka vam postanu navika. U njima ćete uživati podjednako, a kad dijete prohoda najveći prijatelj u igri bit će mu upravo vaš ljubimac.

uz-psa-zdravo-dijete.jpg

Pas će tako osjećati da je i dalje važan i da ga dolazak novog člana 'čopora' nije istisnuo.

Ovo su bile neke smjernice za period prije bebinog rođenja, međutim, kada se beba konačno rodi, tek tada bit ćete u mogućnosti sagledati realnu situaciju. Nije moguće predvidjeti kako će se svaka životinja konkretno ponašati.

Potpuno je prirodno da vam vlastito dijete bude na prvom mjestu i da mu posvećujete maksimalnu pažnju, ali isto tako nije nemoguće odvojiti vrijeme i za igru sa svojim kućnim ljubimcem.

Ukoliko vlasnik uredno vodi računa o zdravlju svog ljubimca, a to podrazumijeva redovita cijepljenja i čišćenja od parazita, opasnosti za bebe nema. Potrebno će biti, ako se ljubimac linja, malo češće usisavanje stana i četkanje psećeg ili mačjeg krzna.

Ipak, ono što bi svaki roditelj i vlasnik kućnog ljubimca morao znati, je da zbog opreza nikada bebu i ljubimca ne ostavljaju same u istoj prostoriji. Ako je riječ o psu ili mački, oni mogu u igri, ili tko zna zbog kojeg drugog razloga, ugristi ili ogrepsti dijete, a ako je riječ o malom ljubimcu, primjerice zamorčiću, dijete ga nehotice može ozlijediti.

Također, vodite računa da kad dolazite izvana, osim što djetetu donosite novu igračkicu ili slatkiš, morate donijeti nešto i ljubimcu, pogotovo psu koji jasno osjeća kad je zapostavljen.

Kako beba bude rasla bit će intenzivnija interakcija između nje i ljubimca i na kraju - vaše će dijete odrasti u čovjeka koji se neće panično bojati životinja i koji će životinje znati poštivati i voljeti.