O psima

 

vinkovci_psi.jpgVINKOVCI - U dvorištu i kući Danice Dečev u širem središtu Vinkovaca boravi u ovom trenutku, kako sama kaže, "samo" 14 pasa i 11 mačaka, napuštenih životinja kojima nitko drugi nije želio pružiti utočište. Kroz to isto dvorište u Ulici F. K. Frankopana prošlo je u posljednje dvije godine više od 80 pasa, no Dečev priznaje da je skrb o tolikom broju napuštenih pasa i mačaka u vlastitom domu Sizifov posao, zbog čega je na rubu snaga.

"Kada smo krajem veljače 2006. godine osnivali udrugu, imali smo samo dobre namjere, ali nismo slutili što nas sve čeka u želji da se pobrinemo za te nesretne životinje" govori Danica Dečev, predsjednica "Udruge prijatelja životinja dr. Ivan Rostaš", sa 200 -tinjak članova.

Sličnih dvorišta ima još nekoliko, iako je udruga bez stalnog izvora prihoda. Pritisnuti bezizlaznom situacijom, jer skrb o napuštenim životinjama znači i 10 -ak kilograma hrane dnevno, u javnost su uputili apel pozivajući ljubitelje životinja da pokušaju udomiti barem nekog od pasa iz njihovih dvorišnih "azila", za koje su vjerovali da će biti tek privremeno rješenje.

"Ovo je jako težak, da ne kažem uzaludan posao, jer na svakog psa kojeg smo uspjeli udomiti pojave se barem četiri koja nismo u stanju spasiti s ulice" kaže Dečev, u čijem su dvorištu psi kojima tako "u čoporu" sama nije u stanju pružiti svu potrebnu pažnju i brigu.

pas_u_azilu.jpg "Uvijek bih zadržala one koje nitko ne bi htio. A to su stariji psi koji traže strpljenje i dodatnu brigu, a ne eutanaziju" govori, priznajući kako su to njezini "omiljeniji" ljubimci. Zadržala bi psa s dermatitisom i jazavčara Đuku jer je invalid, ali i Kostu, vrlo temperamentnog mješanca koji, kaže Dečev, ne poznaje prepreke pa uspije pobjeći i iz zatvorene pušnice.

U njezinu dvorištu je i čupavi crni psić kojeg je našla bačenog u kontejner, ali i bolesni mačić kojeg liječi antibioticima.

Za hranu se u udruzi snalaze "na sto načina" jer novca uglavnom nemaju, a ponekad im stigne donacija pseće hrane ili kupuju stari kruh i pecivo. Dakako da i lavež tolikih pasa nije omiljen u susjedstvu.

Koji je daljnji korak u toj teškoj situaciji, "zaštitari" više ne znaju. "Nadamo se da će ljudi spoznati da životinje nisu samo žive igračke, da nije bitno imaju li papire ili ne, već da o njima treba brinuti i spriječiti patnju zbog odbačenosti na ulici" kaže Danica Dečev, navodeći primjer jednog udomitelja koji je zbrinuo napuštenu ženku njemačkog ovčara, a za par mjeseci dobio 11 malih štenaca kojima sada traži novi dom.

zena_i_maca.jpg

Treba li Vinkovcima azil?

Vinkovački prijatelji životinja izlaz vide u azilu za napuštene životinje, našli su i već sagrađen prostor na 7000 kvadrata izvan gradske zone, no godišnji najam stajao bi oko 50.000 kuna. Tog novca udruga nema. "Pokušali smo nekoliko puta kod gradskih vlasti, ali nismo uspjeli" kaže Danica Dečev.

U gradskoj upravi Vinkovaca pročelnik za komunalno gospodarstvo Ante Slišković nije siguran imaju li Vinkovci potrebu za azilom, jer se problem pasa lutalica rješava kroz ugovor s veterinarskom službom, a psi završavaju i u osječkom azilu. Slišković kaže da se izlazi na svaku dojavu i da na ulici dugo nije vidio napuštenog psa.