O psima

Koža psa se sastoji od dva osnovna sloja - pousmine (vanjskog sloja) i usmine (unutra­šnjeg sloja).
Pousmina nije ni izdaleka tako debela kod psa kao u čovjeka - pseća dlaka obavlja zaštitnu funkciju za koju čovjek treba svoju debelu kožu.
Usmina sadrži krvne žilice, kožne žlijezde (uključujući žlijezde lojnice) i korijen dlake iz kojeg kroz pousminu raste dlaka. Kod čovjeka je usmina i pousmina povezana naborima koji koži daju elastičnost. Pas ima vrlo malo ovih nabora, osim na debeloj koži njuške i na šapama. Očito je da pas mora imati mnogo više korijenova dlake i oni pomažu da se ta dva sloja povezu.

Dlaka psa
Gotovo su svi psi (osim nekih ćelavih
pasmina) pokriveni debelim slojem dlake koju čini veliki broj pojedinačnih dlačica što rastu iz korijena. U osnovi korijena mala papila stvara keratin - osnovni sastojak dlake. Ona raste u grupama od po nekoliko dlačica, uključujući jednu primarnu, ili zaštitnu dlaku što pripada vanjskom, grubljem krznu, te nekoliko sekundarnih dlačica što sačinja­vaju mekši donji dio krzna. Većina korijena ima uza se i mali mišić. Zbog oštrog kuta pod kojim je taj mišić učvršćen, njegovo stezanje uzrokuje kostrešenje dlake.

koza-i-dlaka.jpg

Lojne žlijezde
Lojne žlijezde su obično povezane s korije­nom, i one su odgovorne za masnoću psećeg krzna. Lojne žlijezde stvaraju loj ili sebum -izlučevinu koja se nalazi na dlaci, kako bi spriječila preveliko vlaženje ili sušenje, te zaštitila psa od prevelikih temperaturnih promjena.

Posebne dlake
Posebne, osjetljive dlake na psećem tijelu imaju dulji korijen, s pojačanim dotokom krvi i živčanom vezom.
To su:
- cilije
(trepavice)
- tragi
(dlačice na vanjskom uhu)
- vibrise
(duge dlake na njuški).

Ciklus rasta dlake
Pseća dlaka raste stalno, i većina pasa se linja.
Osnovni ciklus rasta dlake se dijeli u tri faze:
1. anagensku
2. katagensku
3. telogensku.

Anagenska faza je aktivan rast iz papile. Nakon što je dlaka dosegla optimalnu duljinu, prestaje rasti. U tom je trenutku dlaka još uvijek pričvršćena na papilu - to je katagenska faza. Na kraju, papila se steže i prije no što započne stvarati novu, otpušta staru dlaku. To je telogenska faza, a stara dlaka se konačno gubi time što je nova izgura. Faze rasta dlake se na različitim dijelovima tijela odvijaju u različita vremena. Ciklus rasta često slijedi tok većih nakupina dlaka.